search_api_autocomplete

Wat is een geschiktheidstoetsing? Wanneer moeten crowdfundingdienstverleners er een uitvoeren?

Crowdfundingdienstverleners moeten een geschiktheidstest uitvoeren alvorens beleggingsadvies te verlenen over een financieel instrument dat zij commercialiseren. De reglementering stelt immers dat een belegging enkel aangeraden mag worden als zij geschikt is voor de (potentiële) cliënt. Om de geschiktheid te toetsen, moet de dienstverlener zich baseren op de informatie die hij heeft ingewonnen bij de cliënt. In de praktijk verstrekt een dienstverlener dus enkel advies als de vooropgestelde verrichting alle onderstaande kenmerken vertoont:

  • de verrichting voldoet aan de beleggingsdoelstellingen van de cliënt;
  • de cliënt heeft voldoende financiële draagkracht om het hoofd te bieden aan de risico's die de verrichting inhoudt;
  • de cliënt beschikt over de nodige ervaring en kennis om te begrijpen welke risico's er aan de verrichting verbonden zijn.

De dienstverlener is, voor elke verrichting die hij aanraadt, verantwoordelijk voor de geschiktheid gezien de persoonlijke situatie van de cliënt.

Als de geschiktheidstest positief is, mag de dienstverlener de belegging aanraden.

Als de test negatief is, moet de dienstverlener de verrichting afraden.

Als u van plan bent om beleggingsdiensten aan te bieden maar niet vertrouwd bent met de MiFID-gedragsregels, raden wij u aan om een beroep te doen op gespecialiseerde hulp opdat u volledig geïnformeerd zou zijn over de geldende wetgeving.