search_api_autocomplete
Home

A.7. Op welke soorten crowdfundingplatformen houdt de FSMA toezicht?

Er bestaan verschillende soorten Crowdfunding is een activiteit waarbij beroep wordt gedaan op het publiek om geld op te halen voor de financiering van specifieke projecten, meestal via een interactieve website (een 'platform'). Er zijn verschillende soorten crowdfundingplatformen. De Belgische crowdfundingwet geldt alleen voor financiële crowdfundingplatformen.
:

Type
Wat is dit?
Wat krijgt u voor uw geld?
Toezicht door de FSMA?

Op basis van schenking

Het publiek geeft geld aan een project of een onderneming. Donoren geven meestal kleine bedragen in ruil voor dankbaarheid en het gevoel dat ze een doel steunen waarin ze geloven.

dankbaarheid

nee

Op basis van beloning in natura

Het publiek geeft een klein bedrag in ruil voor een beloning in natura (een kunstwerk, een commercieel geschenk...) dat typisch veel minder waard is dan het geschonken bedrag.

een bescheiden beloning

nee

Op basis van investering

Het publiek investeert in beleggingsinstrumenten uitgegeven door een onderneming.

een mogelijke opbrengst (verkoop uw aandelen tegen een hogere prijs dan de aankoopprijs; ontvang een dividend; ontvang interest op een lening die u verstrekte), tegen een risico (de aandelen die u kocht, verliezen een deel van hun of zelfs al hun waarde; er wordt geen dividend betaald; de onderneming kan geen interest betalen of kan de hoofdsom niet terugbetalen)

ja

De FSMA houdt alleen toezicht op platformen die beleggingsinstrumenten commercialiseren die worden uitgegeven door ondernemingen (ondernemers-emittenten), door vehikels die de belegger toelaten te beleggen in een In de context van de Belgische crowdfundingwet is een ondernemer-emittent een onderneming die beleggingsinstrumenten uitgeeft en waarvan de hoofdactiviteit één van de volgende is:

commerciële activiteit;
artisanale activiteit;
liberale activiteit; 
vastgoedactiviteit;
industriële activiteit.
van zijn keuze (financieringsvehikels) of door startersfondsen.