search_api_autocomplete
Home

COVID-19-beleggingsfraude: meer dan ooit is voorzichtigheid geboden

Waarschuwing
Waarschuwing: een omgekeerde driehoek met een uitroepteken

Fraudeurs aarzelen niet om munt te slaan uit de actualiteit rond COVID-19. Wees dus voorzichtig, want deze toestand biedt fraudeurs de ideale gelegenheid om nieuwe slachtoffers te maken.

Door de afzonderingsmaatregelen zijn de consumenten meer dan ooit blootgesteld aan de ronselpraktijken van frauduleuze actoren (e-mails, reclame op internet en sociale netwerken, ongevraagde telefoontjes, …). Hun specialiteit? Beloften doen die te mooi zijn om waar te zijn.

Omwille van de impact van het coronavirus op de financiële markten zouden de ‘mirakelbeleggingen’ die de fraudeurs als een alternatief voor 'klassieke' beleggingen voorstellen, vele kandidaat-beleggers over de streep kunnen trekken.

De voorbije maanden heeft de FSMA al tal van waarschuwingen gepubliceerd voor valse beleggingen in kwaliteitswijn en -whisky, in cryptomunten, in duurzame energie, in vastgoed (onder andere parkeerplaatsen), … Die zeer uiteenlopende beleggingen worden allemaal als zogenaamde 'vluchtwaarden' verkocht.

Achter die frauduleuze aanbiedingen schuilt echter vaak hetzelfde mechanisme: na het vertrouwen van de consumenten te hebben gewonnen met een vlotte babbel, zelfzekere gesprekspartners en een zeer professioneel uitziend onlineplatform, blijken consumenten die zich hebben laten overhalen om geld te beleggen, hun belegging niet meer te kunnen recupereren (en hun zogezegde winst al evenmin), en wordt de communicatie met de fraudeurs plots verbroken.

Fraudeurs contacteren consumenten ook met valse beleggingen in de gezondheidssector en in research naar COVID-19, en zelfs met valse kredieten in het kader van deze crisis.