search_api_autocomplete
Home

Fraude met cryptomunten: de FSMA waarschuwt voor xtb-markets

Waarschuwing

De voorbije maanden is de FSMA klachten blijven ontvangen van consumenten die zijn ingegaan op frauduleuze aanbiedingen om te beleggen in cryptomunten. Deze vorm van fraude blijft dus slachtoffers maken in België. Daarom waarschuwt de FSMA beleggers nogmaals voor dergelijke oplichtingspraktijken. Zij heeft ook een geactualiseerde versie gepubliceerd van de lijst van platformen voor handel in cryptomunten waarvoor zij aanwijzingen van fraude heeft. Die lijst telt nu in totaal 121 websites.

Het principe blijft hetzelfde: de fraudeurs stellen u een belegging in cryptomunten voor en benadrukken dat die veilig, eenvoudig en erg lucratief is. Zij proberen uw vertrouwen te winnen door u ervan te overtuigen dat u zelf geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te beleggen, zij werken immers met deskundigen die uw beleggingen voor u beheren. Bovendien bevestigen zij dat u uw geld op elk ogenblik kan opvragen of dat uw inleg gewaarborgd is. Maar uiteindelijk is het resultaat altijd hetzelfde: de gedupeerden slagen er nooit in hun geld te recupereren!

De nieuwe frauduleuze cryptosite die de FSMA heeft opgemerkt is www.xtb-markets.com. Zij heeft deze website toegevoegd aan de lijst met verdachte platformen voor handel in cryptomunten. De FSMA raadt beleggers af om in te gaan op aanbiedingen op deze website.

Opgelet: de lijst van platformen voor handel in cryptomunten van de FSMA is uitsluitend gebaseerd op haar vaststellingen, vooral naar aanleiding van meldingen door beleggers. De lijst bevat dus niet alle fraudeurs die mogelijk actief zijn op dit domein. Als u twijfelt, aarzel niet om de FSMA rechtstreeks te contacteren via het contactformulier voor consumenten dat u op haar website vindt.

Wil u meer informatie hierover, lees dan de waarschuwingen van 22 februari 2018 en 26 oktober 2018.