search_api_autocomplete
Home

Opgelet voor phishingpogingen rond COVID-19

Waarschuwing
Waarschuwing: een omgekeerde driehoek met een uitroepteken

Het internet en de sociale netwerken evolueren razendsnel, en met hen de fraudeurs. De FSMA heeft vastgesteld dat fraudeurs 2.0 actief zijn die potentiële beleggers contacteren via moderne communicatiemiddelen. Via e-mails, privéberichten en ongevraagde telefoontjes stellen zij hen zeer lucratieve en risicoloze beleggingen voor, die echter te mooi zijn om waar te zijn. De FSMA heeft daarover trouwens al geregeld waarschuwingen gepubliceerd. Die methode lijkt sterk op phishing, een techniek die oplichters vaak gebruiken, ook buiten de beleggingscontext.

De FSMA heeft vernomen dat malafide personen nu via diezelfde phishingtechnieken misbruik maken van de actualiteit rond COVID-19. Zoals vermeld op de website van het Centrum voor Cybersecurity, circuleren valse berichten op het internet en worden sms’en verstuurd met onder meer:

  • aanbiedingen in verband met beschermingsmaskers;
  • valse geldinzamelingen voor slachtoffers van het virus;
  • links naar valse informatiesites;
  • aanbiedingen in verband met vaccins.

Meer dan ooit is voorzichtigheid geboden. Denk twee keer na voor u op een link klikt, wees voorzichtig met ongevraagde berichten die u ontvangt, en hou rekening met de aanbevelingen van het Centrum voor Cybersecurity.