search_api_autocomplete

Wanneer kan ik mijn aanvullend pensioen opvragen?

On this page

1. Principe

Sinds 1 januari 2016 is de uitbetaling van het aanvullend pensioen gekoppeld aan het wettelijk rustpensioen: wanneer u met (vervroegd) pensioen gaat, wordt uw aanvullend pensioen automatisch uitbetaald. Ook al vermeldt uw aanvullend pensioenplan een andere pensioenleeftijd. Als gevolg hiervan:

  • Is het niet mogelijk om uw aanvullend pensioen op te nemen vóór uw wettelijk pensioen ingaat (op deze regel bestaan enkele uitzonderingen, die hieronder worden toegelicht).
  • Is het niet mogelijk om de opname van uw aanvullend pensioen uit te stellen, nadat u al met pensioen bent gegaan.

Pensioenleeftijd

  • Veel bestaande pensioenplannen voorzien nog in een pensioenleeftijd van 60 jaar. Zelfs in dat geval is het normaal gezien niet meer mogelijk om het aanvullend pensioen uitbetaald te krijgen als u niet met pensioen gaat. Het pensioenplan zal gewoon doorlopen zolang u in dienst bent, ook al is dit bijvoorbeeld tot 65 of 67 jaar.
  • Dit principe geldt ook voor de aanvullende pensioenrechten die u in het kader van een vorige tewerkstelling heeft opgebouwd.
  • Het betreft de effectieve ingang van het rustpensioen met betrekking tot de beroepsactiviteit die aanleiding gaf tot de opbouw van het aanvullend pensioen. Met andere woorden, als u een gemengde carrière heeft omdat u ook als ambtenaar of zelfstandige heeft gewerkt, dan zal uw aanvullend pensioen als werknemer enkel worden uitgekeerd als u in het statuut van werknemer met pensioen gaat.

2. Uitzonderingen

In enkele gevallen is het toch mogelijk om uw aanvullend pensioen op te vragen wanneer u nog niet met pensioen gaat:

  • Wanneer u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt
    Wanneer u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, maar u besluit om toch nog te blijven werken en uw wettelijk pensioen op dat ogenblik nog niet op te nemen, kan u toch al uw aanvullend pensioen opnemen als het pensioenreglement dit toelaat.
    • Wanneer u voldoet aan de voorwaarden voor het vervroegd wettelijk pensioen
      Wanneer u voldoet aan alle voorwaarden om met vervroegd wettelijk pensioen te gaan, maar u besluit om toch nog te blijven werken en uw wettelijk pensioen nog niet op te nemen, kan u toch al uw aanvullend pensioen opnemen als het pensioenreglement dit toelaat.
      • Wanneer u in of vóór 1961 geboren bent
        Er gelden een aantal overgangsmaatregelen voor aangeslotenen die de pensioenleeftijd al dicht genaderd zijn:
        • Als u vóór of in 1958 geboren bent, dan mag uw aanvullend pensioen worden uitbetaald vanaf uw 60ste voor zover het pensioenreglement dit toelaat.
        • Als u in 1959 geboren bent, dan mag uw aanvullend pensioen worden uitbetaald vanaf uw 61ste voor zover het pensioenreglement dit toelaat.
        • Als u in 1960 geboren bent, dan mag het aanvullend pensioen uitbetaald worden vanaf uw 62ste voor zover het pensioenreglement dit toelaat.
        • Als u in 1961 geboren bent, dan mag het aanvullend pensioen uitbetaald worden vanaf uw 63ste voor zover het pensioenreglement dit toelaat.
      • Ten slotte bestaat er een uitzondering voor de werknemers die werden ontslagen in het kader van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT).
        Daarvoor is vereist dat:
        • U ten minste 55 jaar was op het ogenblik van uw ontslag.
        • Uw ontslag kaderde binnen een herstructureringsplan.
        • Dit plan werd opgesteld en meegedeeld aan de regionale of federale Minister van werk vóór 1 oktober 2015. 

          Voor deze werknemers kan het aanvullend pensioen uitbetaald worden op hun 60ste, voor zover het pensioenreglement dit toelaat.

      Uitzonderingen enkel als het pensioenreglement het toelaat

      Om te kunnen genieten van deze uitzonderingen en dus uw aanvullend pensioen te kunnen opvragen vooraleer u met wettelijk pensioen gaat, moet het pensioenreglement dit toelaten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het pensioenreglement niet toelaat dat het aanvullend pensioen wordt uitbetaald vóór 65 jaar of zolang u in dienst bent. In dat geval moet u wachten tot u aan de voorwaarden van het pensioenreglement voldoet of tot wanneer u met pensioen gaat.

        Vastgoedfinanciering

        Als het pensioenreglement dit toelaat kan u uw aanvullend pensioen vóór uw pensioen gebruiken om een onroerend goed te kopen, te bouwen of te renoveren:

        • Ofwel door een voorschot op uw aanvullend pensioen te vragen.
        • Ofwel door uw aanvullend pensioen te gebruiken als onderpand van een lening.
        • Ofwel door de afkoopwaarde toe te wijzen aan de wedersamenstelling van een hypothecair krediet.

        Meer informatie over vastgoedfinanciering.

        3. Wanneer kan u uw wettelijk pensioen opnemen en dus ook het aanvullend pensioen uitbetaald krijgen?

        Een volledig overzicht van de regels in verband met het wettelijk pensioen voor werknemers, vindt u op de website van de Federale Pensioendienst www.sfpd.fgov.be. Hierna vindt u de belangrijkste punten samengevat.

        De wettelijke pensioenleeftijd bedraagt op dit ogenblik 65 jaar, zowel voor mannen als voor vrouwen. In 2025 zal u pas op 66 jaar met pensioen kunnen gaan. Vanaf 2030 moet u tot uw 67ste wachten.

        Personen die een lange loopbaan hebben, kunnen er onder bepaalde voorwaarden voor kiezen om vervroegd met pensioen te gaan.

        • U kan op 63 jaar met vervroegd pensioen gaan als u 42 jaar heeft gewerkt.
        • U kan op 61 of 62 jaar met vervroegd pensioen gaan als u 43 jaar heeft gewerkt.
        • U kan op 60 jaar met vervroegd pensioen gaan als u 44 jaar heeft gewerkt.

        Om na te gaan wanneer u met pensioen kan gaan, kan u een kijkje nemen op de website www.MyPension.be.

        Op deze website vindt u zowel informatie over uw wettelijk pensioen als de stand van uw aanvullend pensioen:

        • In het deel 'mijn wettelijk pensioen' vindt u een overzicht van de loopbaanjaren die in aanmerking worden genomen bij de berekening van uw wettelijk pensioen. U kan er nagaan op welke datum u ten vroegste op pensioen kan gaan. Tevens kan u vergelijken op welke bedragen u recht heeft bij pensionering op de wettelijke pensioendatum en op de vroegste pensioendatum.
        • In het deel 'mijn aanvullend pensioen' wordt een overzicht getoond van alle aanvullende pensioenplannen waarbij u bent aangesloten en de stand van de door u reeds opgebouwde pensioenrechten.

        Al dan niet met vervroegd pensioen?

        De keuze om al dan niet met vervroegd pensioen te gaan, zal een invloed hebben op het bedrag dat u maandelijks als wettelijk pensioen zal ontvangen. U kan op de website www.MyPension.be beide bedragen vergelijken.

        Ook uw aanvullend pensioen wordt beïnvloed door het ogenblik waarop uw wettelijk pensioen ingaat. Als u overweegt om uw wettelijk pensioen vervroegd op te nemen, zal uw aanvullend pensioen op dat ogenblik worden uitgekeerd. Het is niet mogelijk om de opname van uw aanvullend pensioen uit te stellen, nadat u al met pensioen bent gegaan.

        Hierdoor is het mogelijk dat uw pensioenreserves minder lang interesten opbrengen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Mogelijk heeft u nog recht op voordelige tarieven van 3,25%, 3,75% of zelfs meer… Dit kan leiden tot een (soms heel wat) lager aanvullend pensioen. Ook bij pensioenplannen van het type vaste prestaties kan dit een belangrijke streep door de rekening zijn omdat de laatste jaren niet meer in aanmerking worden genomen.

        Bovendien kan een vervroegde opname van het aanvullend pensioen ertoe leiden dat u meer belastingen moet betalen.

        4. Wat als u blijft werken na de wettelijke pensioenleeftijd?

        Als u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, bent u niet verplicht om ook daadwerkelijk met pensioen te gaan. Als uw werkgever akkoord gaat, kan u blijven werken. In dat geval beschikt u over de volgende mogelijkheden:

        • U blijft aangesloten bij het pensioenplan zolang u in dienst bent. Uw aanvullend pensioen wordt verder opgebouwd.
        • Ofwel kiest u ervoor om uw aanvullend pensioen toch al te laten uitbetalen. Opgelet, dit kan enkel als het pensioenreglement dit toelaat.

        Deze mogelijkheden gelden ook voor de aanvullende pensioenrechten die u eventueel in het kader van een vorige tewerkstelling heeft opgebouwd.

        Het is ook mogelijk dat u uw wettelijk pensioen opneemt en nadien beslist om opnieuw aan de slag te gaan. Dit is toegelaten, maar dan zal u in het kader van deze beroepsactiviteit geen aanvullend pensioen meer kunnen opbouwen. Wanneer uw wettelijk pensioen ingaat, zal ook automatisch uw aanvullend pensioen worden uitbetaald. Wanneer u nadien opnieuw aan de slag zou gaan, kan u geen bijkomende pensioenrechten meer opbouwen in het kader van een aanvullend pensioenplan.