Zoals de naam het zegt, is het aanvullend pensioen bedoeld als een aanvulling op het wettelijk pensioen. Om deze reden is de uitbetaling van het aanvullend pensioen gekoppeld aan het wettelijk rustpensioen: wanneer u met pensioen gaat, wordt uw aanvullend pensioen automatisch uitbetaald. Het maakt daarbij niet uit of u vervroegd met pensioen gaat of op de normale pensioenleeftijd.
Als gevolg hiervan:
- is het niet mogelijk om de opname van uw aanvullend pensioen uit te stellen, nadat u al met pensioen bent gegaan;
is het niet mogelijk om uw aanvullend pensioen op te nemen vóór uw wettelijk pensioen ingaat. Op deze regel bestaan enkele uitzonderingen die in het onderstaande schema worden toegelicht.
Om te kunnen genieten van deze uitzonderingen en dus uw aanvullend pensioen te kunnen opvragen vóór u met pensioen gaat, moet het pensioenreglement dit toelaten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het pensioenreglement niet toelaat dat het aanvullend pensioen wordt uitbetaald vóór 66 jaar of zolang u in dienst bent. In dat geval moet u wachten tot u aan de voorwaarden van het pensioenreglement voldoet of tot wanneer u met pensioen gaat.
Uw persoonlijke situatie:
Wat als mijn pensioenplan een andere pensioenleeftijd voorziet?
Sommige pensioenplannen voorzien nog in een pensioenleeftijd van 60 jaar. Zelfs in dat geval is het normaal gezien niet mogelijk om het aanvullend pensioen te laten uitbetalen vóór u met pensioen gaat. Het pensioenplan zal gewoon doorlopen tot uw pensionering, ook al is dit bijvoorbeeld tot 66 of 67 jaar.
Wat als ik een gemengde loopbaan heb?
Uw aanvullend pensioen als werknemer wordt automatisch uitbetaald als u met wettelijk pensioen gaat als 'werknemer'.
Als u een gemengde carrière heeft, omdat u ook als ambtenaar of als zelfstandige heeft gewerkt, dan is het mogelijk dat uw wettelijk pensioen als 'werknemer' niet op hetzelfde ogenblik ingaat als uw wettelijk pensioen als 'ambtenaar' of als 'zelfstandige'. In dat geval zal het aanvullend pensioen dat u als 'werknemer' heeft opgebouwd enkel worden uitgekeerd als u ook in het statuut van 'werknemer' met pensioen gaat. Dit belet niet dat u ondertussen verder kan blijven werken als bijvoorbeeld zelfstandige.
Op www.mypension.be kan u de datum terugvinden waarop u in het statuut van 'werknemer' uw wettelijk pensioen kan opnemen.
Wat als mijn partner een gezinspensioen ontvangt?
Voor sommige gezinnen is de uitbetaling van een gezinspensioen (berekend aan 75%) aan één van de partners voordeliger dan de uitbetaling van twee aparte pensioenen (telkens berekend aan 60%) aan elk van de echtgenoten afzonderlijk. In zo’n geval zal de Federale Pensioendienst de uitbetaling van het wettelijk pensioen van de echtgenoot met het kleinste pensioen schorsen, waardoor deze niet het statuut van 'gepensioneerde' krijgt. Daardoor wordt het aanvullend pensioen van deze echtgenoot niet automatisch uitbetaald. Bent u in dat geval, dan moet u zelf de pensioeninstelling contacteren om de uitbetaling van uw aanvullend pensioen te vragen.
Dit is mogelijk als u:
- de wettelijke pensioenleeftijd bereikt en het pensioenreglement de opname van het aanvullend pensioen toelaat;
- u voldoet aan alle voorwaarden om met vervroegd wettelijk pensioen te gaan en het pensioenreglement de opname van het aanvullend pensioen toelaat;
- in 1960 geboren bent: dan mag uw aanvullend pensioen uitbetaald worden vanaf uw 62ste voor zover het pensioenreglement dit toelaat;
- in 1961 geboren bent: dan mag uw aanvullend pensioen uitbetaald worden vanaf uw 63ste voor zover het pensioenreglement dit toelaat.