search_api_autocomplete
Home

Minnelijke schikking – Pure Capital SA

Persbericht
Aan de inkom van het FSMA-gebouw hangt een paneel met het logo van de FSMA

De minnelijke schikking bestaat uit de betaling van 50.000 euro en een nominatieve bekendmaking op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Pure Capital Fund Sicav is een bevek naar Luxemburgs recht. De rechten van deelneming van het compartiment Wealth van deze bevek mogen via een openbaar aanbod verdeeld worden in België. Op het moment van de feiten waren twee types van rechten van deelneming beschikbaar op de Belgische markt: rechten van deelneming “RC”, bestemd voor retailcliënten en rechten van deelneming “FC”, bestemd voor professionele en institutionele cliënten.

Naar aanleiding van een jaarlijkse wedstrijd die de beste fondsen op de Belgische markt beloont, won Pure Capital een trofee voor de rechten van deelneming “FC”, bestemd voor professionelen en institutionelen. Na deze wedstrijd heeft Pure Capital publiciteit laten publiceren voor het compartiment Wealth van de bevek.

De aanleiding voor de minnelijke schikking is het feit dat de publiciteit niet op voorhand ter goedkeuring werd voorgelegd aan de FSMA, wat in strijd is met de wettelijke vereisten. Deze publiciteit bevatte niet de minimale informatie die de wet oplegt. Bovendien kon de publiciteit als misleidend beschouwd worden omdat ze niet vermeldde dat de trofee specifiek toegekend werd voor de rechten van deelneming “FC”. Daardoor kon de publiciteit de retailbeleggers misleiden.

Als gevolg van deze vaststellingen heeft Pure Capital er zich ook toe verbonden om zijn proces voor de goedkeuring van publiciteit te verbeteren.

In het kader van haar administratief sanctiebeleid kan de FSMA een minnelijke schikking aanvaarden indien de betrokkene meewerkt aan het onderzoek.

De volledige tekst van de minnelijke schikking kan geraadpleegd worden op de website van de FSMA.