search_api_autocomplete
Home

Nieuwsbrief voor tussenpersonen: Nieuwe wet tegen witwassen - Nieuwe verplichtingen voor de tussenpersonen

Persbericht

Van een princiepsbenadering naar een risico gestuurde aanpak

De wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten (hierna de 'wet van 18 september 2017') trad in werking op 16 oktober 2017.

Deze wet is in het bijzonder van toepassing op:

  • niet-exclusieve verzekeringstussenpersonen actief in de takken ‘leven’ en hun subagenten;
  • de makelaars in bank- en beleggingsdiensten.

De FSMA heeft steeds veel aandacht besteed aan de naleving van de antiwitwaswetgeving door de tussenpersonen. Zij moeten met name het beleid, de procedures en de interne controlemaatregelen opstellen zodoende dat deze in overeenstemming zijn met de verschillende wettelijke verplichtingen in hun dagelijkse werkzaamheden. De FSMA houdt toezicht op deze wettelijke verplichtingen.

Maar de (financiële) wereld is sterk veranderd en de strijd tegen financiering van terrorisme kan niemand onverschillig laten. Het is nodig om een versnelling hoger te schakelen: de nieuwe wet stapt af van een normgesteunde aanpak en verwacht als onderdeel van een risico gestuurde aanpak dat financiële spelers de risico’s van de eigen activiteiten identificeren, analyseren en tot een minimum beperken.