search_api_autocomplete
Home

D.9. Moet u het volledige bedrag van de reserves bij Apra Leven onmiddellijk herfinancieren bij een andere pensioeninstelling?

Neen. Apra Leven is in vereffening gegaan. Dit betekent echter niet dat de bij Apra Leven gevormde reserves volledig verloren zullen gaan. De vereffening heeft als doel om de activa te gelde te maken en deze te verdelen onder de schuldeisers, evenredig met hun aanspraken.

Wel is de kans reëel dat die vereffeningsopbrengst niet voldoende zal zijn om aan uw pensioenverplichtingen ten aanzien van de aangeslotenen te voldoen. Indien de vermoedelijke vereffeningsopbrengst kleiner is dan uw pensioenverplichtingen ten aanzien van de aangeslotenen, dan is het aan te bevelen om het verschil tussen beide bedragen nu reeds te herfinancieren bij een andere pensioeninstelling

Op dit ogenblik bestaat er geen duidelijkheid over het deel van de bij Apra Leven gevestigde reserves dat u zal kunnen recupereren. U moet er wel rekening mee houden dat het verlies substantieel kan zijn.

In dat verband doet u er goed aan om een beoordeling te maken van de bijkomende financiering die voor uw pensioentoezegging(en) nodig zou zijn. Dit is uiteraard geen gemakkelijke opgave gezien de onzekerheid met betrekking tot het uiteindelijke resultaat van de vereffening. We raden u aan geregeld contact te nemen met de vereffenaars of de website van Apra Leven te raadplegen (zie vraag A.4.) om te vernemen welke de stand van de vereffening en de vooruitzichten inzake uitbetaling zijn.

Opgelet!

Indien uw pensioentoezegging doorloopt in de periode na 4 maart 2011, moet u voor de nieuwe pensioenrechten zo snel mogelijk een beroep doen op een nieuwe pensioeninstelling. Die nieuwe pensioenrechten moeten onmiddellijk volledig gefinancierd worden (zie vraag D.8.).