search_api_autocomplete

Uw pensioenreserve in het pensioenplan laten

Wanneer u uit dienst treedt, kan u ervoor kiezen om uw verworven reserve in het pensioenplan te laten, zonder wijziging van de voorwaarden, of, zoals de wet het omschrijft, zonder wijziging van de pensioentoezegging. Als u geen keuze maakt, wordt deze optie automatisch toegepast.

Het is wel belangrijk om na te gaan of uw overlijdensdekking wegvalt indien u deze optie kiest. Sommige pensioenplannen voorzien immers enkel een overlijdensdekking zolang de werknemer in dienst is. De overlijdensdekking wordt dan stopgezet op het ogenblik dat u de onderneming of sector verlaat. 
In dat geval ontvangen uw nabestaanden geen vergoeding als u zou overlijden vóór uw pensionering, zelfs niet de terugbetaling van de door u opgebouwde pensioenreserve. 

Om ervoor te zorgen dat aangeslotenen die hun pensioenreserves in het pensioenplan laten, toch zouden kunnen genieten van een overlijdensdekking, bestaat er voor de uitdiensttredingen nà 1 januari 2016 de mogelijkheid om te kiezen voor een overlijdensdekking die overeenstemt met de verworven reserve. Maar opgelet, vermits er na de uitdiensttreding geen bijdragen meer worden gestort, zal een deel van uw pensioenreserve gebruikt worden om de dekking overlijden te financieren. Hierdoor zal uw aanvullend pensioen lager zijn op het ogenblik dat u met pensioen gaat dan wanneer u zou kiezen voor het achterlaten van uw reserve in het pensioenplan zonder wijziging van de pensioentoezegging.