search_api_autocomplete
Home

De Week van het Geld 2024: meer dan 125.000 leerlingen doen mee en Wikifin doorkruist het land

Nieuws
De Week van het Geld: logo van De Week van het geld

Komende maandag start de negende editie van De Week van het Geld. Dat is een jaarlijkse themaweek georganiseerd door Wikifin, het programma voor financiële educatie van de FSMA. Het doel van deze week is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan het belang van financiële educatie. Bij de start van deze week lanceert de FSMA een roadshow waarmee Wikifin de komende maanden België zal doorkruisen. Daarnaast nemen tijdens De Week van het Geld in totaal meer dan 125.000 leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs deel aan verschillende activiteiten rond het thema geld. Dit is een stijging van 25.000 ten opzichte van vorig jaar. Een overzicht.

Roadshow - Spaar je slim met Wikifin

Uit een onderzoek van de FSMA blijkt dat 30% van de Belgen al gehoord heeft van Wikifin. De ondervraagden zien Wikifin.be als een betrouwbare, gratis, correcte, neutrale en onafhankelijke bron van informatie over geldzaken.

Om Wikifin nog bekender te maken bij het grote publiek lanceert de FSMA een roadshow die heel België zal doorkruisen met een opvallend voertuig in de vorm van een spaarvarken. Voorbijgangers krijgen de kans om deel te nemen aan een spaarquiz, waarmee ze hun kennis over sparen testen en de vernieuwde Vergelijkingstool spaarrekeningen ontdekken. De roadshow zal de komende maanden halthouden op verschillende locaties, zoals (jaar)markten, bedrijvencentra en lokale evenementen.

Meer info: https://www.wikifin.be/nl/spaar-je-slim-met-wikifin

Geïnteresseerde journalisten zijn uitgenodigd voor de lancering van deze roadshow op zaterdag 16 maart om 14u bij Docks Bruxsel. Interviews en het maken van beelden zijn mogelijk. Graag aanmelden via press@fsma.be

De Koningin op bezoek

Ook tijdens deze editie van De Week van het Geld onderstreept Hare Majesteit de Koningin het belang van financiële educatie vanaf jonge leeftijd. De Koningin gaat op vrijdag 22 maart op bezoek in twee scholen om samen met de leerlingen het nieuwe Wikifin-spel ‘ABC van het Budget’ te ontdekken. Ze brengt een bezoek aan het eerste leerjaar van Basisschool De Stadsmus in Oudergem en aan het tweede leerjaar van École Paroissiale Notre Dame des Grâces in Sint-Pieters-Woluwe. 

Geïnteresseerde journalisten kunnen deze bezoeken aan de scholen bijwonen. Graag aanmelden via press@fsma.be

Meer dan 125.000 leerlingen uit het lager onderwijs leren spelenderwijs omgaan met geld

Om leerkrachten uit het lager onderwijs nog beter te ondersteunen om financiële educatie op een leuke en leerrijke manier aan bod te laten komen in de klas, ontwikkelde Wikifin een nieuw educatief spel voor deze negende editie van De Week van het Geld. Met het spel ‘Het ABC van het Budget’ leren leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar spelenderwijs met geld omgaan. Ze kopen hun eigen schoolmateriaal en proberen hun budget te respecteren.

Met de succesvolle spellen budg€tPRET en Just’in Budget leren de leerlingen uit het derde tot zesde leerjaar een budget beheren en dat je een euro maar één keer kan uitgeven. Tijdens deze editie gaan meer dan 125.000 leerlingen aan de slag met dit lesmateriaal, een stijging van 25.000 ten opzichte van vorig jaar.

Heel wat medewerkers van de FSMA gaan tijdens De Week van het Geld naar de klassen uit het lager onderwijs om een van deze spellen te begeleiden.

Leerlingen van het secundair onderwijs nemen het tegen elkaar op in de Wikifin Quiz

Meer dan 1.100 klassen uit het secundair onderwijs scherpen hun kennis over geldzaken aan via de Wikifin Quiz. In de quiz komen thema’s als budgetbeheer, sparen, betaalmiddelen en fraude aan bod en het niveau van de quiz is aangepast aan iedere graad.