search_api_autocomplete
Home

Evolutie van de Belgische beleggingsfondsen in het eerste kwartaal van 2023

Persbericht
Grafisch overzicht van de Belgische openbare ICB’s

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert haar nieuwe editie van het driemaandelijks overzicht van de Belgische openbare ICB’s, beter bekend als beleggingsfondsen. Dit overzicht betreft het eerste kwartaal van 2023.

Stijging van het totale nettoactief van de Belgische openbare ICB’s

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 bedroeg het totale nettoactief van de Belgische openbare ICB’s met een veranderlijk aantal rechten van deelneming 193,5 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 4,9 procent ten opzichte van het totaal op het einde van 2022.

Na twee opeenvolgende kwartalen waarin de terugbetalingen de inschrijvingen overtroffen, waren er in het eerste kwartaal van 2023 opnieuw netto-inschrijvingen, ter waarde van 2,2 miljard euro.

Interesse van particuliere beleggers

In het overzicht worden de gegevens vermeld per type fonds, ingedeeld naargelang hun beleggingsbeleid.

Gemengde fondsen en pensioenspaarfondsen zijn populaire fondsen bij particuliere beleggers. De netto-inschrijvingen in zo’n fondsen zijn dus een belangrijke aanwijzing van de belangstelling van particuliere beleggers voor beleggingen in ICB’s.

Gemengde fondsen kenden in het eerste kwartaal van 2023 opnieuw netto-inschrijvingen, voor een totaal van bijna 600 miljoen euro.

Netto-inschrijvingen in pensioenspaarfondsen bedroegen 133 miljoen euro tijdens het eerste kwartaal. Dit bedrag is kleiner dan in het laatste kwartaal van 2022, maar een stijging in vergelijking met de gemiddelde netto-inschrijvingen tijdens de eerste drie kwartalen van 2022.

Evolutie fondsen met duurzame kenmerken

Een groot aantal fondsen legt de nadruk op duurzame kenmerken. Aan het einde van het eerste kwartaal vertegenwoordigden de zogenaamde ‘artikel 8-fondsen’ en ‘artikel 9-fondsen’ 73 procent van de sector.

De herclassificatie van meerdere artikel 9-fondsen tijdens het eerste kwartaal van 2023 zorgde voor een daling van het relatieve aandeel van deze fondsen van 6,0 procent naar 4,0 procent.

In tegenstelling tot de tendensen die waargenomen werden tijdens 2022 kenden ook fondsen die geen duurzame of sociale kenmerken promoten netto-inschrijvingen tijdens het voorbije kwartaal.

Het driemaandelijks overzicht van de Belgische openbare ICB’s staat op de website van de FSMA.