search_api_autocomplete
Home

Halfjaarlijks dashboard over fraude

Persbericht
Waarschuwing: op een laptop verschijnt er een fraudewaarschuwing op het scherm

Een van de opdrachten van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is het bestrijden van illegale activiteiten die verband houden met financiële beleggingen. De FSMA publiceert een dashboard met statistieken en een overzicht van de belangrijkste trends op het vlak van beleggingsfraude. Vandaag publiceert ze het dashboard over het tweede halfjaar van 2023, waarin ook alle cijfers voor heel 2023 zijn opgenomen.

In deze editie komen onder meer de volgende topics aan bod:

Voor de tweede helft van 2023:

  • De meldingen van consumenten over fraude met cryptomunten of via frauduleuze tradingplatformen maken opnieuw iets meer dan de helft uit van alle fraudemeldingen die de FSMA heeft ontvangen.
  • In oktober werd er een piek opgetekend van het aantal meldingen. Die is deels toe te schrijven aan de lancering, begin die maand, van een preventiecampagne die vooral was toegespitst op deze vorm van fraude.

Voor het volledige jaar:

  • Belgische consumenten hebben aangegeven in 2023 samen meer dan 15.482.000 euro afhandig te zijn gemaakt door frauduleuze tradingplatformen.
  • De FSMA heeft in totaal 2170 meldingen gekregen van onregelmatige activiteiten of fraude, een cijfer dat sinds 2017 gestaag is toegenomen.

U vindt het dashboard op de website van de FSMA.