search_api_autocomplete
Home

Het totale nettoactief van de Belgische beleggingsfondsen bedroeg iets meer dan 188 miljard euro aan het einde van het tweede kwartaal van 2022

Persbericht
Informatie: de letter i, afgebeeld in een blauwgrijze cirkel op een lichtgrijze achtergrond

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert de nieuwe editie van het driemaandelijks overzicht van de Belgische openbare ICB’s, beter bekend als de beleggingsfondsen. Dit overzicht betreft het tweede kwartaal van 2022.

Daling van het totale nettoactief van de Belgische openbare ICB’s

In 2021 bereikte het totale nettoactief van de Belgische openbare ICB’s een recordhoogte van meer dan 212 miljard euro. Die ongeziene groei was onder meer het gevolg van het positieve rendement van de activa in portefeuille, en van het grote aantal inschrijvingen. Tijdens het eerste kwartaal van 2022 is die trend gekeerd. In het tweede kwartaal van 2022 zette de daling zich voort. Het totale nettoactief van de Belgische openbare ICB’s bedraagt nu 188,5 miljard euro, wat neerkomt op een daling met 7,8% tijdens het laatste kwartaal. Voor het hele eerste halfjaar van 2022 bedraagt de daling, die door de marktvoorwaarden kan worden verklaard, 11,3%.

Terugval van de netto-inschrijvingen tijdens het tweede kwartaal

Met een totaal van 1,85 miljard euro bleven de netto-inschrijvingen in de Belgische openbare ICB’s positief tijdens het tweede kwartaal van 2022. Toch kenden die netto-inschrijvingen een duidelijke terugval. Ze vertegenwoordigen immers minder dan de helft van de inschrijvingen tijdens de vorige drie kwartalen.

Daling van de netto-inschrijvingen in de gemengde fondsen

Gemengde fondsen en pensioenspaarfondsen zijn populair bij particuliere beleggers. Eind juni 2022 vertegenwoordigden de gemengde fondsen (die zowel beleggen in aandelen als in obligaties), de pensioenspaarfondsen en de aandelenfondsen 87% van het totale nettoactief van de sector. Terwijl de netto-inschrijvingen in de pensioenspaarfondsen de laatste 3 maanden in dezelfde lijn lagen als de vorige drie kwartalen (100 miljoen euro), kenden de netto-inschrijvingen in de gemengde fondsen een forse daling tot 458 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal bedroegen die netto-inschrijvingen nog 2,1 miljard euro.

Beleggers blijven kiezen voor fondsen met duurzame kenmerken

Een groot aantal fondsen legt de nadruk op duurzaamheid. In juni 2022 vertegenwoordigden de zogenaamde ‘artikel 8-fondsen’ en ‘artikel 9-fondsen’ 69% van de sector. Tijdens het tweede kwartaal van 2022 zijn beleggers blijven beleggen in dergelijke fondsen, met netto-inschrijvingen van meer dan 3 miljard, terwijl de nettoterugbetalingen in fondsen die geen duurzame of sociale kenmerken promoten, meer dan 1 miljard euro bedroegen.

Het driemaandelijks overzicht van de Belgische openbare ICB’s staat op de website van de FSMA.