search_api_autocomplete
Home

Instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening: overzicht 2022

Persbericht
Graphique

Het globale balanstotaal van de Belgische instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP’s) is vorig jaar gedaald met veertien procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse statistische overzicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

De FSMA staat in voor het toezicht op de IBP’s, ook wel pensioenfondsen genoemd. Jaarlijks publiceert ze een samenvatting van het statistisch materiaal over de IBP’s. De dertiende editie van dit statistisch overzicht is beschikbaar.

De belangrijkste elementen uit het overzicht zijn de volgende:

  1. Eind 2022 hadden 159 IBP’s een rapporteringsverplichting ten aanzien van 169 pensioenfondsen in 2021.
  2. Het aantal deelnemers aan IBP’s steeg met 13 procent tot 2,43 miljoen.
  3. Het balanstotaal van alle IBP’s bedroeg eind vorig jaar 40,4 miljard euro, een daling met veertien procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de slechte beursprestaties ten gevolge van de gebeurtenissen in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis.
     
    Pensioenen: een grafiek van de evolutie van het balanstotaal
  4. De Belgische IBP’s belegden iets meer dan drievierde van hun activa in instellingen voor collectieve belegging (ICB’s), waarbij het voornamelijk gaat om aandelen- en obligatiefondsen. Rekening houdend met de onderliggende activa van deze ICB’s, investeerden de IBP’s rechtstreeks en onrechtstreeks 48 procent in obligaties en 41 procent in aandelen. Het rendement op het geheel van de beleggingen eind 2022 bedroeg -14,9 procent.
     
    Pensioenen: een grafiek van de rechtstreekse beleggingen en de onrechtstreekse beleggingen
  5. De gemiddelde dekkingsgraad bedroeg 113 procent. Deze is gedaald ten opzichte van 2021. Deze daling in dekkingsgraad wordt hoofdzakelijk verklaard door de slechte beursprestaties en de daling van de marktwaarde van de obligaties ten gevolge de stijgende rentvoeten. Bovendien speelde bij de DB-plannen ook de inflatie een negatieve rol: bij DB-plannen waar de salarissen gelinkt zijn met de inflatie stegen de pensioenverplichtingen sterker dan de vorige jaren.

    De dekkingsgraad geeft aan over hoeveel middelen een pensioenfonds beschikt om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. DB-plannen zijn pensioenplannen van het type vaste prestaties: ze beloven een bepaald bedrag aan aanvullend pensioen uit te betalen.  

Naast het overzicht 2022 zijn ook de jaarrekening en enkele statistieken op sectorniveau beschikbaar op de FSMA-website.