search_api_autocomplete
Home

IOSCO zet tijdens COP 27 haar prioriteiten op het vlak van duurzaamheid uiteen

Persbericht
Jean-Paul Servais, Chairman of the FSMA

Jean-Paul Servais, de voorzitter van de FSMA en de voorzitter van IOSCO, de wereldwijde organisatie van beurstoezichthouders, heeft vandaag op de klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh (COP 27) de initiatieven van IOSCO uiteengezet ter bevordering van duurzaamheidsrapportering door ondernemingen en van goed functionerende koolstofmarkten en om  greenwashing op financiële markten aan te pakken.

Standaarden voor duurzaamheidsrapportering

Openbaarmaking van bedrijfsinformatie vormt de basis voor waarderingen op de financiële markten. Openbaarmaking van duurzaamheidsinformatie zal in de toekomst dezelfde rol spelen. Vanaf eind 2024 moeten bedrijven kunnen beschikken over standaarden voor duurzaamheidsinformatie, zo wil IOSCO.

De International Sustainability Standards Board (ISSB), waarvan de oprichting vorig jaar op de klimaatconferentie van Glasgow (COP 26) werd aangekondigd, werkt momenteel aan wereldwijde standaarden voor duurzaamheidsrapportering.

‘In 2023 zal de ISSB haar standaarden voor klimaatinformatie en algemene duurzaamheidsvereisten publiceren. IOSCO zal snel een besluit nemen over de mogelijke ondersteuning  ervan”, zegt Jean-Paul Servais, de voorzitter van de Board van IOSCO. “Als IOSCO de standaarden ondersteunt zal ze een programma ontwikkelen dat haar leden helpt om de standaarden toe te passen.”

De garantie dat de standaarden inzake klimaatinformatie wereldwijd kunnen worden toegepast zal een belangrijke factor zijn in het besluit van IOSCO om de standaarden te ondersteunen, zo benadrukte Jean-Paul Servais.

De voorzitter van de FSMA en voorzitter van IOSCO nam op de klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh deel aan verschillende door ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders bijgewoonde panels en nam er het woord.

Eerlijke en efficiënte koolstofmarkten

De voorzitter van de Board van IOSCO benadrukte ook het belang van goed functionerende koolstofmarkten. "Koolstofmarkten kunnen een grote rol spelen om onze samenleving naar nul-uitstoot van broeikasgassen te brengen, maar ze moeten efficiënt, liquide en vrij van belangenconflicten en ongepaste politieke inmenging zijn”, zei hij.

Om dit doel te bereiken, publiceerde IOSCO vandaag aanbevelingen voor de totstandbrenging van gezonde en goed functionerende koolstofmarkten. Daarnaast publiceerde ze ook een discussienota waarin zij de mening van de stakeholders vraagt over de rol die toezichthouders op de financiële markten hierbij kunnen spelen.

Greenwashing in financiële markten aanpakken

Greenwashing is het fenomeen waarbij beleggingen ten onrechte als duurzaam worden voorgesteld. Het bestrijden van dit fenomeen is volgens IOSCO essentieel voor het waarborgen van het vertrouwen van beleggers in duurzame financiering. Vandaar dat voor de organisatie de aanpak van greenwashing een prioriteit is.

IOSCO riep alle organisaties die actief zijn op de financiële markten op om goede praktijken onder hun leden te bevorderen om het risico van greenwashing bij vermogensbeheerders en bij aanbieders van duurzaamheidsinformatie tegen te gaan.

Vrijwillige initiatieven hebben tot dusver een belangrijke rol gespeeld bij het leggen van de fundamenten voor goed functionerende duurzame financiële markten. Maar voor IOSCO volstaan die niet langer. Regeringen en regelgevende instanties moeten bijkomende maatregelen treffen.  IOSCO zal met haar leden samenwerken om te helpen bij het opbouwen van gezonde en goed functionerende markten voor duurzame financiering.

Meer informatie vindt u in het persbericht van IOSCO.

Jean-Paul Servais, Chairman of the FSMA
Jean-Paul Servais, Chairman of the FSMA