search_api_autocomplete
Home

Minnelijke schikking met AXA Belgium NV

Persbericht
Aan de inkom van het FSMA-gebouw hangt een paneel met het logo van de FSMA

De minnelijke schikking bestaat uit de betaling van 100.000 euro en een nominatieve publicatie op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Aanleiding voor de minnelijke schikking is het feit dat AXA Belgium toeliet dat een verzekeringstussenpersoon die niet meer in het register van verzekeringstussenpersonen was ingeschreven, verzekeringsdistributieactiviteiten bleef verrichten via het platform van AXA Belgium.

AXA Belgium is een verzekeringsonderneming naar Belgisch recht.

De bvba X was sinds 2005 ingeschreven in het FSMA-register van de verzekeringstussenpersonen. Op 9 april 2019 werd ze uit dat register geschrapt. Die beslissing werd op 12 april 2019 op de website van de FSMA gepubliceerd.

Op 4 april 2019 heeft AXA Belgium haar samenwerking met de bvba X stopgezet. Bij de stopzetting van een samenwerking voorziet de gangbare procedure bij AXA Belgium onder meer in de blokkering van de producentenrekeningen en de schrapping van de producentenmandaten uit de databank van AXA Belgium. Door een menselijke fout zijn die blokkering en die schrapping echter niet in de databank van AXA Belgium geregistreerd op de stopzettingsdatum van de samenwerking. Daardoor kon de voormalige zaakvoerder van de bvba X nieuwe zaken blijven doen en verder bepaalde verzekeringsdistributieactiviteiten verrichten via het platform van AXA Belgium. Op 25 juni 2019 heeft AXA Belgium de fout ontdekt en gecorrigeerd. Van 13 april 2019 tot 25 juni 2019 heeft de voormalige zaakvoerder van de bvba X een honderdtal verzekeringsdistributieactiviteiten verricht.

Verzekeringsondernemingen mogen uitsluitend een beroep doen op verzekeringstussenpersonen die in het FSMA-register zijn ingeschreven. Door die menselijke fout kon de voormalige zaakvoerder van de bvba X ook na de publicatie van de schrapping van de bvba X uit het register van de verzekeringstussenpersonen op de FSMA-website nog verzekeringsdistributieactiviteiten verrichten via het platform van AXA Belgium. Bijgevolg heeft de FSMA geoordeeld dat AXA Belgium een inbreuk had gepleegd op de voor haar geldende wettelijke verplichtingen.

Ondertussen heeft AXA Belgium haar procedure aangescherpt om te voorkomen dat dergelijke situaties zich nog zouden kunnen voordoen.

Het onderzoek van de FSMA heeft geleid tot een minnelijke schikking die bestaat uit de betaling van 100.000 euro en een nominatieve publicatie op de website van de FSMA.

Het administratief sanctiebeleid van de FSMA stelt dat ze een minnelijke schikking kan aanvaarden als de betrokkene heeft meegewerkt aan het onderzoek.

De volledige tekst van deze minnelijke schikking staat op de website van de FSMA.