search_api_autocomplete
Home

Minnelijke schikking met UnifiedPost Group S.A.

Persbericht
Aan de inkom van het FSMA-gebouw hangt een paneel met het logo van de FSMA

De minnelijke schikking bestaat uit de betaling van 250.000 euro en een nominatieve bekendmaking op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

UnifiedPost is een Belgische vennootschap waarvan de aandelen sinds 22 september 2020 op Euronext Brussel noteren.

In 2021 zocht UnifiedPost aanvullende financiering. Toen het in februari 2022 waarschijnlijk leek dat een akkoord zou kunnen worden gesloten met een beleggingsvennootschap, kwalificeerde UnifiedPost die informatie als voorwetenschap en stelde ze de publicatie ervan uit.

Op 7 maart 2022 sloten UnifiedPost en de betrokken beleggingsvennootschap een leningsovereenkomst ten belope van 100 miljoen euro. In ruil verwierf de beleggingsvennootschap een deelneming van 3 procent in het maatschappelijk kapitaal van UnifiedPost. Voor de financiering was bovendien een contante rente van 3 procent en een kapitaliseerbare rente van 8 procent verschuldigd.

Op 8 maart 2022, vóór beursopening, publiceerde UnifiedPost een persbericht over haar financiële resultaten. Daarin kondigde ze ook aan een financieringsovereenkomst met de beleggingsvennootschap te hebben gesloten, zonder echter de toepasselijke rentevoet te vermelden. De directie van UnifiedPost maakte die rentevoet mondeling bekend tijdens een webinar dat diezelfde dag om 10 uur plaatsvond. De koers van het aandeel zette daarop een daling in, die bij beurssluiting die dag 17 procent bedroeg.

Na afloop van haar onderzoek oordeelde de FSMA dat verschillende bepalingen van de marktmisbruikreglementering niet waren nageleefd. Ze was van oordeel dat de informatie over de rentevoet van de financiering voorwetenschap was, en dat UnifiedPost die zo snel mogelijk openbaar had moeten maken door ze in haar persbericht te vermelden. Aangezien UnifiedPost dat niet had gedaan, had ze de informatie integraal en effectief moeten publiceren na de mondelinge bekendmaking ervan tijdens het webinar.

Omdat UnifiedPost de informatie over de financiering zelf als voorwetenschap had gekwalificeerd, had ze niet alleen expliciet in haar persbericht moeten vermelden dat het om voorwetenschap ging, maar bovendien ook de FSMA onmiddellijk moeten informeren over het uitstel van de publicatie ervan.

Het onderzoek van de FSMA leidde tot een minnelijke schikking. Die bestaat uit de betaling van 250.000 euro en een nominatieve bekendmaking op de website van de FSMA.

In het kader van haar administratief sanctiebeleid kan de FSMA een minnelijke schikking aanvaarden als de betrokkene meewerkt aan het onderzoek. De volledige tekst van deze minnelijke schikking kan u raadplegen op de website van de FSMA.