search_api_autocomplete
Home

Minnelijke schikking met de coöperatieve vennootschap Milcobel

Persbericht
Aan de inkom van het FSMA-gebouw hangt een paneel met het logo van de FSMA

De minnelijke schikking bestaat uit de betaling van 30.000 euro en een nominatieve publicatie op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Aanleiding voor de minnelijke schikking is het aanbieden van beleggingsinstrumenten aan het publiek na het verstrijken van de geldigheidsduur van een informatienota die Milcobel had opgesteld in het kader van een verdere financiering van haar activiteiten.

Milcobel is een Belgische zuivelcoöperatie die de melk van 2.600 melkveebedrijven ophaalt en verwerkt tot zuivelproducten.

De aandelen van Milcobel zijn aandelen van een coöperatieve vennootschap. Milcobel bepaalt dat het aantal nieuwe aandelen waarop iedere bestaande coöperant elk jaar moet inschrijven, afhangt van de hoeveelheid melk die deze coöperant aan Milcobel levert gedurende een kalenderjaar. Hiervoor ontvangt elke bestaande coöperant een berekening in het begin van het daaropvolgende kalenderjaar. Nieuwe coöperanten moeten het eerste jaar dat zij aandeelhouder van Milcobel worden, inschrijven op één aandeel ter waarde van 2,5 euro.

Een vennootschap is verplicht om een informatienota te publiceren en neer te leggen bij de FSMA voor de aanbiedingen van beleggingsinstrumenten aan het publiek waarvan de totale tegenwaarde maximum vijf miljoen euro bedraagt, berekend over een periode van twaalf maanden.

Milcobel legde een informatienota bij de FSMA neer op 21 november 2018 en publiceerde deze informatienota op haar website. De geldigheidsduur van deze informatienota verstreek derhalve op 20 november 2019.

De aanbieding aan de bestaande en nieuwe coöperanten bleef evenwel lopen na het verstrijken van de geldigheidsduur van de informatienota. Deze nota bleef staan op de website van Milcobel tot 8 mei 2020. Na de geldigheidsdatum van de informatienota hebben de bestaande coöperanten ingetekend op een aantal aandelen dat afhing van de hoeveelheid melk die zij in 2019 hadden geleverd aan Milcobel en waarvoor zij de afrekening ontvingen op 7 februari 2020. Ook hebben 54 nieuwe coöperanten ingetekend elk voor één aandeel ter waarde van 2,5 euro.

De FSMA stelde een onderzoek in naar deze feiten. Op grond van haar onderzoeksdossier oordeelde zij dat Milcobel een inbreuk heeft gepleegd op de wetgeving. Die verbiedt een vennootschap om beleggingsinstrumenten aan te bieden op basis van een vervallen informatienota.

Het onderzoek van de FSMA mondde uit in een minnelijke schikking. Die bestaat uit de betaling van 30.000 euro en de nominatieve bekendmaking op de website van de FSMA.

In het kader van haar administratief sanctiebeleid kan de FSMA een minnelijke schikking aanvaarden indien de betrokken vennootschap meewerkt aan het onderzoek. De volledige tekst van deze minnelijke schikking vindt u terug op de website van de FSMA.