search_api_autocomplete

D.8. Moet u een beroep doen op een nieuwe pensioeninstelling?

Ja. De situatie verschilt naargelang uw groepsverzekering bij Apra Leven op het ogenblik van de intrekking van de toelating van Apra Leven nog actief of gereduceerd was:

  • een actieve groepsverzekering is een groepsverzekering waarin nog nieuwe pensioenrechten worden opgebouwd;
  • een gereduceerde groepsverzekering is een groepsverzekering die werd stopgezet maar waar de verzekeringsmaatschappij de opgebouwde reserves verder beheert tot op de datum van uitbetaling.

Indien uw groepsverzekering bij Apra Leven op het ogenblik van de intrekking van de toelating van Apra Leven (4 maart 2011) nog actief was, moet u zo snel mogelijk een beroep doen op een nieuwe pensioeninstelling voor de opbouw van de pensioenrechten voor de periode na 4 maart 2011.

De vereffening van de verzekeringsonderneming maakt immers geen einde aan uw pensioentoezegging (zie vraag D.2.). Tenzij de pensioentoezegging zou zijn gewijzigd of stopgezet, blijven de aangeslotenen verder rechten opbouwen, ook voor de periode na 4 maart 2011. Het beheer van de pensioenrechten met betrekking tot die periode moet u zo snel mogelijk aan een nieuwe pensioeninstelling toevertrouwen. Die pensioenrechten moeten ook onmiddellijk voor hun volledige bedrag gefinancierd worden.

Indien u dat niet zou doen, loopt u een groot financieel risico, in het bijzonder in het geval een aangeslotene zou overlijden. Bij gebrek aan een verzekering van het overlijdensrisico zou de uitbetaling van de beloofde overlijdenswaarborg te uwen laste vallen.

Ook voor de pensioenverplichtingen met betrekking tot de periode vóór 4 maart 2011 doet u er goed aan om zo snel mogelijk een overeenkomst af te sluiten met een nieuwe pensioeninstelling. Dit is eveneens het geval voor een gereduceerde groepsverzekering.

Het sluiten van een nieuwe overeenkomst is belangrijk omdat:

  • bij de afsluiting van de vereffening van Apra Leven de reserves ter beschikking worden gesteld van de verzekeringnemers (dus u als werkgever in geval van een groepsverzekering). U moet deze reserves bij een andere pensioeninstelling onderbrengen. De uitbetaling aan de aangeslotenen is immers maar mogelijk bij hun pensionering, nl. het ogenblik waarop hun wettelijk pensioen ingaat. Meer informatie;
  • daarenboven is de kans reëel dat de opbrengst van de vereffening van Apra Leven niet voldoende zal zijn om aan uw pensioenverplichtingen te voldoen en dat u het tekort zal moeten herfinancieren bij een andere pensioeninstelling (zie vraag D.9.);
  • in de tussentijd is het mogelijk dat pensioenrechten van aangeslotenen opeisbaar worden (bv. omdat hun wettelijk pensioen is ingegaan). In die gevallen zal u moeten tussenkomen. Om (para)fiscale redenen kan het aangewezen zijn om die uitbetaling te laten verlopen via een pensioeninstelling (zie vragen D.10. en D.11.).