search_api_autocomplete
Home

Beleggingsfraude wordt vooral gepleegd op online-tradingplatformen

Persbericht
Valse kredieten: een zakenman biedt een waaier eurobiljetten  van 50 euro aan

Een van de opdrachten van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is het bestrijden van illegale activiteiten die verband houden met financiële beleggingen. In juli heeft de FSMA een nieuw driemaandelijks dashboard gepubliceerd met statistieken en een overzicht van de belangrijkste trends op het vlak van beleggingsfraude. Vandaag publiceert ze het dashboard over het derde kwartaal van 2022.

In deze editie bespreekt ze de volgende topics:

  • De eerder opgemerkte trends bij fraude blijken zich voort te zetten: frauduleuze tradingplatformen en valse kredieten blijven in 2022 de twee voornaamste vormen van fraude.
  • In het derde kwartaal van 2022 had nagenoeg 50 procent van de vragen over fraude die gesteld werden aan de FSMA betrekking op frauduleuze tradingplatformen.
  • Dankzij de samenwerking tussen de FSMA en de gerechtelijke autoriteiten konden sinds begin dit jaar 234 frauduleuze websites geblokkeerd worden.
  • In september kreeg de FSMA beduidend meer meldingen over fraude, vooral van Nederlandstalige consumenten. Dat kan erop wijzen dat fraudeurs zich momenteel specifiek op een Nederlandstalig publiek richten.

Het dashboard is terug te vinden op de website van de FSMA.