search_api_autocomplete
Home

Belgische pensioenfondsensector houdt stand in stresstest, ook onder een ongunstig klimaatscenario

Persbericht

In 2022 heeft EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) in 18 landen met een relevante pensioenmarkt voor de eerste keer een klimaatstresstest voor pensioenfondsen uitgevoerd. EIOPA wenst hiermee te onderzoeken hoe bestendig de Europese pensioenfondsensector is tegen een scenario van klimaatverandering.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is als toezichthouder op de Belgische pensioenfondsen lid van EIOPA. Belgische tweedepijlerpensioenfondsen hebben aan deze pan-Europese oefening deelgenomen. De Belgische pensioenfondsensector werd vertegenwoordigd door een representatief staal van instellingen die 60% van de activa onder beheer van de Belgische pensioenfondsen vertegenwoordigen.

De stresstest werd uitgewerkt door het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) in nauwe samenwerking met de Europese Centrale Bank. De deelnemende pensioenfondsen werden onderworpen aan een stressscenario dat uitgaat van een plotselinge, onordelijke overgang van het klimaatbeleid naar een groene economie. Dit resulteert in een sterke stijging van de koolstofprijzen. Deze abrupte stijging van de koolstofprijs veroorzaakt overgangsrisico's voor de gehele economie.

De resultaten van deze oefeningen moeten geplaatst worden in een langetermijnperspectief van de risico's van klimaatverandering. Uit de resultaten van deze stresstestoefening kunnen geen conclusies worden getrokken over de huidige macro-economische situatie.

Het stressscenario werd zowel toegepast op de balanscijfers opgesteld volgens het nationale solvabiliteitskader (National Balance Sheet – NBS) als op de zogenaamde Common Balance Sheet (CBS). De CBS is een op Solvency II geïnspireerd toezichtsinstrument. EIOPA ontwikkelde dit instrument om pensioenverplichtingen onder beheer van pensioenfondsen volgens een geharmoniseerde Europese methodologie te waarderen en voor te stellen. Bij de CBS worden de verplichtingen van de pensioenfondsen berekend op basis van de risicovrije rentecurve. Bovendien brengt de CBS niet alleen alle beschermingsmechanismen in beeld die kunnen worden gebruikt om pensioenverplichtingen na te komen wanneer zich tekorten voordoen, zoals een beschermingsfonds of de bijstortingscapaciteit van een sponsor[1], maar ook in welke mate pensioentoezeggingen in dergelijk geval kunnen worden ingekort (benefit reductions).

De Belgische resultaten van de stresstest zijn zowel onder het Belgisch solvabiliteitsregime (NBS) als met toepassing van de geharmoniseerde CBS positief. Uit de stressoefening blijkt immers dat de Belgische pensioenfondsensector, gemiddeld genomen, ook onder de gesimuleerde gespannen economische omstandigheden standhoudt. Dit resultaat is in hoofdzaak te danken aan de ruime buffers die de betrokken pensioenfondsen aanhouden en/of de aanwezigheid van sterke sponsors.

België is daarmee een van de landen waarvan de betrokken pensioenfondsen in het stressscenario een volledige dekking van hun verplichtingen weten te handhaven.

Het perscommuniqué van EIOPA is beschikbaar op de EIOPA-website.

 

[1]     Een ‘sponsor’ is de persoon die een pensioentoezegging doet en instaat voor de financiering ervan.