search_api_autocomplete
Home

Evolutie van de Belgische beleggingsfondsen in het derde kwartaal van 2023

Persbericht
The quarterly overview of Belgian public open-ended investment funds

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert haar nieuwe editie van het driemaandelijks overzicht van de Belgische openbare ICB’s, beter bekend als beleggingsfondsen. Dit overzicht betreft het derde kwartaal van 2023.

Daling van het totale nettoactief ondanks netto inschrijvingen

Aan het eind van het derde kwartaal van 2023 bedroeg het totale netto-actief van de Belgische openbare ICB’s met een veranderlijk aantal rechten van deelneming 191,6 miljard euro, wat neerkomt op een daling van 1,9 procent ten opzichte van het totaal op het einde van het tweede kwartaal.

Deze daling is het gevolg van de ontwikkelingen op de financiële markten en niet van netto-terugbetalingen. In het derde kwartaal van 2023 vonden meer inschrijvingen dan terugbetalingen plaats, wat resulteerde in een instroom van 317 miljoen euro.

Met een bedrag van 194 miljoen euro tijdens de afgelopen twaalf maanden waren de globale netto-inschrijvingen in de sector van de Belgische openbare ICB’s met een veranderlijk aantal rechten van deelneming beperkt.

Interesse van particuliere beleggers

In het overzicht worden de gegevens vermeld per type fonds, ingedeeld naargelang hun beleggingsbeleid.

Gemengde fondsen en pensioenspaarfondsen zijn populaire fondsen bij particuliere beleggers. De netto-inschrijvingen in zo’n fondsen zijn dus een belangrijke aanwijzing van de belangstelling van particuliere beleggers voor beleggingen in ICB’s.

Gemengde fondsen kenden in het derde kwartaal van 2023 netto-terugbetalingen, voor een totaal van 370 miljoen euro.

Netto-inschrijvingen in pensioenspaarfondsen bedroegen 67 miljoen euro tijdens het derde kwartaal. Dit bedrag is kleiner dan de bedragen van de netto-inschrijvingen tijdens de voorgaande drie kwartalen.

Evolutie fondsen met duurzame kenmerken

Een groot aantal fondsen legt de nadruk op duurzame kenmerken. Aan het einde van het derde kwartaal vertegenwoordigden de zogenaamde ‘artikel 8-fondsen’ en ‘artikel 9-fondsen’ 72,9 procent van de sector, waarvan 71,7 procent in artikel 8-fondsen.

Zowel artikel 9-fondsen (24 miljoen euro) als fondsen die geen ecologische of sociale kenmerken promoten (526 miljoen euro) kenden tijdens het voorbije kwartaal netto-inschrijvingen op geaggregeerde basis, in tegenstelling tot artikel 8-fondsen (-233 miljoen euro).

Het driemaandelijks overzicht van de Belgische openbare ICB’s staat op de website van de FSMA.