search_api_autocomplete
Home

Feedback statement over de informatie die een pensioeninstelling verschaft via de pensioenfiche

Nieuws
Informatie: de letter i, afgebeeld in een blauwgrijze cirkel op een lichtgrijze achtergrond

De FSMA heeft een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de pensioenfiches verbonden aan een VAPZ-overeenkomst. Het onderzoek ging hierbij niet alleen na of de pensioeninstellingen alle relevante wettelijke voorschriften naleefden, maar probeerde ook een aantal goede en slechte praktijken in kaart te brengen zodat deze gedeeld kunnen worden met de sector.

Het onderzoek focuste zich op de pensioenfiches met betrekking tot de stand van de pensioenrechten op 1 januari 2018. Er werd een steekproef van 188 pensioenfiches onderzocht. Heel wat pensioenfiches uit de steekproef waren evenwel gestoeld op identieke standaardmodellen die de pensioeninstellingen hanteren. In deze gevallen werd slechts één exemplaar in de onderzoeksresultaten opgenomen. Op deze wijze bevat het onderzoeksverslag finaal conclusies gebaseerd op 51 ‘unieke’ modelpensioenfiches. Deze fiches zaten verspreid over 18 verzekeringsondernemingen en 3 IBP’s.

Dit document stelt de belangrijkste vaststellingen van voormeld onderzoek voor, evenals alle verplichtingen en aanbevelingen die de FSMA heeft geformuleerd naar aanleiding van het onderzoek. Het onderzoeksverslag biedt een ruimere kadering van de bevindingen en de verplichtingen en aanbevelingen. Dit verslag is eveneens terug te vinden op de website van de FSMA.