De viering van de tiende verjaardag van Wikifin, het programma voor financiële educatie van de FSMA, geeft komende maandag het startschot van een nieuwe editie van De Week van het Geld. Dat is een jaarlijkse themaweek georganiseerd door Wikifin. Het doel van deze week is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan het belang van financiële educatie. Tijdens deze week nemen in totaal meer dan 100.000 leerlingen van het lager en secundair onderwijs deel aan verschillende activiteiten. Een overzicht.
Ministers lanceren nieuwe educatieve video’s over cryptomunten, belastingen, kredieten en beleggen
Wat zijn cryptomunten? Hoe dien je een belastingaangifte in? Wat is beleggen? Waarom kost lenen ook geld? Dat zijn vragen die behandeld worden in vier nieuwe educatieve video’s van Wikifin. Ze moeten leerkrachten helpen een antwoord te geven op deze vragen in de klas. De video’s zijn gerealiseerd in een format dat jongeren aanspreekt en vormen, in combinatie met een infofiche voor de leerkrachten en een quiz voor de leerlingen, een volledig lespakket.
Vice-eersteministers Vincent Van Peteghem en David Clarinval en Staatssecretaris Alexia Bertrand lanceren deze video’s volgende week van uit het Wikifin Lab, het centrum voor financiële educatie van de FSMA. Nadien gaan de aanwezige leerlingen in gesprek met de ministers.
Nieuw materiaal EuroKiD en een doe-krantje en de gevestigde waarden budg€tpret en Just’in Budget: meer dan 75.000 leerlingen uit het lager onderwijs leren spelenderwijs omgaan met geld
Om leerkrachten uit het lager onderwijs nog beter te ondersteunen om financiële educatie op een leuke en leerrijke manier aan bod te laten komen in de klas, ontwikkelde Wikifin nieuw materiaal voor deze achtste editie van De Week van het Geld. Met EuroKiD leren leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar rekenen met munten en biljetten. De leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar gaan aan de slag met het nieuwe doe-krantje en voeren in de klas of thuis leerrijke opdrachten rond geldzaken uit.
Met de succesvolle spellen budg€tPRET en Just’in Budget leren de leerlingen uit het derde tot zesde leerjaar spelenderwijs een budget beheren en dat je een euro maar één keer kan uitgeven. Tijdens deze editie gaan meer dan 75.000 leerlingen aan de slag met dit lesmateriaal.
Leerlingen van het secundair onderwijs nemen het tegen elkaar op in de Wikifin Quiz
Meer dan 1.000 klassen uit het secundair onderwijs scherpen hun kennis over geldzaken aan via de Wikifin Quiz. In de quiz komen thema’s als budgetbeheer, sparen, betaalmiddelen en fraude aan bod en het niveau van de quiz is aangepast aan iedere graad.
Wikifin, al tien jaar een referentie voor financiële educatie
Op maandag 20 maart wordt in het Wikifin Lab, het centrum voor financiële educatie van de FSMA, het startschot gegeven van De Week van het Geld tijdens de viering van de tiende verjaardag van Wikifin. Samen met organisaties die bezig zijn met financiële educatie in België blikken we terug op de verwezenlijkingen van de afgelopen tien jaar en stellen we ook de toekomstprojecten voor.
Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA: ‘Met De Week van het Geld bereiken we dit jaar meer dan 100.000 jongeren die deelnemen aan de activiteiten van Wikifin. Leren omgaan met geldzaken is in de huidige maatschappij een onmisbare vaardigheid. We kunnen dan ook niet vroeg genoeg starten om jongeren hierop voor te bereiden. Al tien jaar lang zet de FSMA via Wikifin sterk in op financiële educatie. Wikifin is tot een referentie voor financiële educatie uitgegroeid en we blijven de komende jaren met evenveel enthousiasme verder bouwen aan ons aanbod.’
Meer info over het Wikifin-programma voor financiële educatie? Bezoek de website.