search_api_autocomplete
Home

FSMA publiceert jaarverslag 2011

Persbericht

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft haar jaarverslag 2011 gepubliceerd. Het jaarverslag geeft toelichting bij de werkzaamheden en initiatieven die in de loop van het voorbije jaar genomen zijn en bij de nieuwe organisatie van de instelling.

'Dadelijk na de start van de FSMA op 1 april 2011, werd de organisatie van de instelling grondig hertekend om aan te sluiten op het nieuwe pakket bevoegdheden. Er werd ook een actieplan opgesteld om op basis van de lessen die getrokken kunnen worden uit de crisis concrete initiatieven uit te werken. Dankzij die snelle start heeft de FSMA op korte termijn haar werking kunnen aanpassen aan de nieuwe toezichtsomgeving, waardoor we kunnen terugblikken op een geslaagd eerste werkjaar,' zei Jean-Paul Servais, de voorzitter van de FSMA.

De initiatieven die in het jaarverslag nader worden toegelicht, hebben onder meer betrekking op:

  • Het moratorium op de commercialisering van bijzonder ingewikkelde gestructureerde producten. Het moratorium wordt nageleefd door zo goed als alle distributeurs van gestructureerde producten en heeft geleid tot een vereenvoudiging van het aanbod van dergelijke producten.
  • Inspecties van de gedragsregels. De FSMA heeft een nieuw, gespecialiseerd departement gecreëerd om toezicht te houden op de eerbiediging door de financiële instellingen van de MiFID-gedragsregels. Op basis van een nieuw ontwikkelde methodologie zijn inspecties ter plaatse begonnen.
  • Nieuwe sanctieprocedure. De nieuwe procedure voor het opleggen van administratieve sancties is vorig jaar in werking getreden en de nieuwe sanctiecommissie is haar werkzaamheden gestart. Het directiecomité van de FSMA heeft intussen 10 dossiers overgemaakt aan de sanctiecommissie.
  • Spaarrekeningen. Op initiatief van de FSMA zijn er werkgroepen opgericht om de transparantie van gereglementeerde spaarrekeningen te vergroten, onder meer via een nieuwe, gestandaardiseerde infofiche. Er wordt ook een circulaire opgesteld in verband met de publiciteit voor gereglementeerde spaarrekeningen.

Voorts gaat het jaarverslag in op het toezicht van de FSMA op zowel beursgenoteerde vennootschappen en financiële markten als op de financiële producten, op de gedragsregels voor financiële instellingen, op financiële dienstverleners en tussenpersonen en op de aanvullende pensioenen.

Het jaarverslag kan geraadpleegd worden op de website van de FSMA. Via het bestelformulier op de website kan ook een exemplaar op papier van het jaarverslag aangevraagd worden.