search_api_autocomplete
Home

FSMA verheugd over de openstelling van de databank aanvullende pensioenen

Persbericht

Vanaf vandaag kan iedereen een overzicht van zijn aanvullende pensioenrechten raadplegen via de website www.mypension.be. Dat is een gevolg van de openstelling van de databank aanvullende pensioenen van de tweede pijler (DB2P). De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is als toezichthouder nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze databank en verheugt zich dan ook over zijn openstelling.

De website www.mypension.be omvatte tot voor vandaag alleen informatie over het wettelijk pensioen. Daar komt nu ook een overzicht bij van alle aanvullende pensioenrechten die opgeslagen zijn in de databank over de aanvullende pensioenen van de tweede pijler (DB2P). Deze databank werd oorspronkelijk opgericht om het sociale en (para)fiscale toezicht op de aanvullende pensioenen efficiënter en effectiever te laten verlopen. Door haar openstelling voor het grote publiek kan ze nu ook dienen als belangrijk informatiekanaal voor de burger. 

DB2P bevat een aantal cruciale gegevens die een overzicht bieden van de pensioenregelingen die in het kader van de tweede pijler worden beheerd, en van de pensioenrechten die daarbinnen worden opgebouwd. Deze informatie is erg belangrijk voor het sociaal toezicht dat de FSMA uitoefent op de aanvullende pensioenen. Om deze reden is de FSMA dan ook nauw betrokken geweest bij de totstandkoming en uitwerking van deze databank en wenst ze de diensten van Sigedis, de beheerder van DB2P, te feliciteren met deze nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de databank.

De FSMA is verheugd dat de veelheid aan informatie die DB2P bevat nu ook publiek wordt gemaakt. Deze informatie is immers belangrijk bij de financiële planning van de oude dag. Het openstellen van de databank voor de burgers moet dan ook hand in hand gaan met een goede duiding van de, soms complexe, materie van de aanvullende pensioenen. Daarom heeft de FSMA op haar website een vragen- en antwoordenrubriek gepubliceerd. Die geeft duidelijke en objectieve informatie over de tweede pensioenpijler in het algemeen, maar ook over de gegevens en bedragen die terug te vinden zijn op www.mypension.be. Deze website linkt op verschillende plaatsen door naar deze vragen- en antwoordenrubriek op de website www.fsma.be.

Voor meer algemene informatie over pensioenen, raadpleeg de website www.wikifin.be.

De FSMA is bevoegd voor het toezicht op de aanvullende pensioenen die werknemers en zelfstandigen opbouwen in het kader van hun beroepsactiviteiten (de zogenaamde ‘tweede pijler’). Deze pensioenopbouw verloopt via verzekeringsondernemingen en pensioenfondsen. De FSMA controleert of deze pensioeninstellingen de sociale wetgeving met betrekking tot de tweede pensioenpijler naleven. De FSMA ziet ook toe op de financiële gezondheid en de passende organisatie van de pensioenfondsen.