search_api_autocomplete
Home

FSMA wordt voorzitter van ESMA-comité over financiële innovatie

Persbericht

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) gaat de ESMA-werkzaamheden leiden inzake financiële innovatie. Deze werkzaamheden hebben onder meer betrekking op de toezichtaspecten van crowdfunding, virtuele munten en andere vormen van financiële vernieuwingen.

ESMA is de Europese toezichtautoriteit voor effecten en markten, waar de Belgische toezichthouder FSMA lid van is. ESMA adviseert de Europese commissie over financiële regelgeving en draagt bij tot coherente toezichtpraktijken door de nationale toezichthouders met het oog op een consistente beleggersbescherming in de EU.

Binnen ESMA is er een comité, specifiek voorzien in de Europese verordening tot oprichting van ESMA, inzake financiële innovatie. De FSMA werd vorige week verkozen tot voorzitter van dit Financial Innovation Standing Committee (FISC) en gaat de werkzaamheden ervan leiden vanaf 1 oktober 2015. ESMA publiceerde hierover eveneens een persbericht.

Het FISC adviseert binnen ESMA over het opstellen van richtsnoeren en aanbevelingen, productinterventie en het regelgevend optreden om te voorkomen dat ongepaste financiële innovaties een nadeel zouden berokkenen aan de consumenten of de financiële stabiliteit in het gedrang zouden brengen. Het comité volgt en analyseert ook de tendensen inzake financiële vernieuwingen en brengt daar verslag over uit.

Onderwerpen die binnen het comité behandeld worden, zijn onder meer gestructureerde producten, crowdfunding, virtuele munten, contingent convertible-instrumenten, … Op basis van de FISC-werkzaamheden publiceerde ESMA recent goede praktijken inzake gestructureerde producten en werd gewezen op de mogelijke verbeteringen van het Europees wetgevend kader dat van toepassing is op investeringen via crowdfunding.