search_api_autocomplete

Jaarverslag 2021

Persbericht
Cover jaarverslag FSMA: Een buitenaanzicht van het Wikifin Lab

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft vandaag haar jaarverslag 2021 gepubliceerd. Naar aanleiding hiervan organiseerde de FSMA een webinar over haar toezicht op de naleving van de regels ter bescherming van beleggers en over een innovatieve tool op basis van data-analyse.

De centrale missie van de FSMA is bij te dragen tot een eerlijke en correcte behandeling van de financiële consument en tot transparante financiële markten. De MiFID-gedragsregels inzake consumentenbescherming zijn een belangrijk instrument om die doelstelling op het vlak van beleggen te realiseren. De FSMA houdt toezicht op de correcte naleving van deze gedragsregels door de financiële sector.

De jongste tien jaar is er een positieve evolutie te merken in de naleving van de MiFID-gedragsregels. Ze zijn beter ingeburgerd in de sector en hebben hun toegevoegde waarde bewezen. Er blijven evenwel een aantal verbeterpunten. Veel van die punten hebben betrekking op de wijze waarop producten ontwikkeld worden, onder meer op het vlak van kosten en potentiële rendement.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de presentatie van het webinar.

Naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag 2021 gaf de FSMA ook toelichting over een innovatieve tool op basis van data-analyse. Deze tool laat de FSMA toe om zogenaamde ‘Closet Indexing’ op te sporen. Closet Indexing slaat op de praktijk waarbij een fonds dat zogezegd actief beheerd wordt en daarvoor kosten aanrekent aan beleggers in werkelijkheid op passieve wijze wordt beheerd. Deze praktijk is nadelig voor beleggers. Klik hier voor het persbericht over Closet indexing.

Wenst u kennis te nemen van de belangrijkste aandachtspunten van het jaarverslag dan nodigen we u uit om te kijken en te luisteren naar de videoboodschap van FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais.

U kunt het volledige jaarverslag 2021 raadplegen via de website van de FSMA.