search_api_autocomplete
Home

Jean-Paul Servais verkozen tot nieuwe voorzitter van wereldwijde organisatie beurstoezichthouders

Persbericht
Het logo van IOSCO, de internationale organisatie van beurstoezichthouders

Jean-Paul Servais, de voorzitter van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), is verkozen tot nieuwe voorzitter van IOSCO, de wereldwijde organisatie van beurstoezichthouders. Het is de eerste maal dat een Belg voorzitter wordt van deze internationale organisatie.

IOSCO is een netwerk van meer dan 130 nationale toezichthouders, waaronder de FSMA, bevoegd voor het toezicht op de financiële markten en het gedrags- en producttoezicht. De organisatie werd opgericht in 1983 en haar leden controleren 95 procent van de wereldwijde financiële sector.

Tijdens haar vergadering in Marrakech werd FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais verkozen tot voorzitter van de Board van IOSCO voor een periode van twee jaar.

‘Mijn verkiezing is een blijk van waardering voor het reeds geleverde werk van de FSMA op zowel nationaal als internationaal niveau. Het feit dat de Belgische toezichthouder verkozen wordt om IOSCO te leiden, getuigt van het vertrouwen dat de collega-toezichthouders hebben in de knowhow van de FSMA. Ik dank de leden van de IOSCO-Board voor hun steun en vertrouwen,’ verklaarde Jean-Paul Servais na afloop van de stemming.

De voorzitter van de FSMA was de voorbije jaren zeer actief binnen IOSCO. Jean-Paul Servais was ondervoorzitter van de organisatie sinds 2016. Hij leidt haar Europees Regionaal Comité, was voorzitter van het auditcomité van IOSCO en stond aan het hoofd van een werkgroep over de regulering van special purpose acquisition companies (SPAC’s). Namens IOSCO werd hij voorzitter van de IFRS Foundation Monitoring Board, die toeziet op de werkzaamheden inzake duurzaamheidsrapportering van de International Sustainability Standards Board, en covoorzitter van de Monitoring Group inzake audits.

IOSCO heeft tot doel wereldwijd correcte en gezonde marktpraktijken te bevorderen en zo bij te dragen tot de beleggersbescherming en de integriteit van de financiële markten. Dit doet zij door de dagelijkse samenwerking tussen markttoezichthouders te versterken. Dat gebeurt in het bijzonder bij de handhaving van financiële regelgeving en de uitwisseling van informatie over onder meer marktmisbruik. Zij stelt ook standaarden op en doet aanbevelingen over goede praktijken die nationale toezichthouders kunnen toepassen.

IOSCO werkte de voorbije jaren nauw samen met de Financial Stability Board (FSB), de internationale organisatie die waakt over de stabiliteit van het financieel systeem. Onder het voorzitterschap van Jean-Paul Servais zal IOSCO de banden met de FSB verder aanhalen en samenwerken rond thema’s als schaduwbankieren, de digitalisering van financiële diensten, crypto-activa en financiële risico’s door klimaatverandering.

De leden van de nieuwe Board van IOSCO zijn:

Australië, ASIC

Bahama’s, SCB

Bangladesh, BSEC

België, FSMA

Brazilië, CVM

China, CSRC

Egypte, FRA

Frankrijk, AMF

Duitsland, BaFin

Griekenland, HCMC

Hong Kong, SFC

Ierland, CBI

India, SEBI

Italië, CONSOB

Japan, FSA

Koeweit, CMA

Korea, FSC/FSS

Maleisië, SC

Marokko, AMMC

Mauritius, FSC

Mexico, CNBV

Nederland, AFM

Oman, CMA

Ontario, OSC

Peru, CMV

Quebec, AMF

Saoedi-Arabië, CMA

Singapore, MAS

Spanje, CNMV

Turkije, CMB

Verenigd Koninkrijk, FCA

Verenigde Staten, CFTC

Verenigde Staten, SEC

Zweden, FI

Zwitserland, FINMA

Voorzitter AMCC, NFA

Europa, ESMA

IOSCO publiceerde dit persbericht over de nieuwe voorzitter.

Jean-Paul Servais, Voorzitter van de FSMA