search_api_autocomplete

Jongeren op de beurs

Persbericht
De Week van het Geld: logo van De Week van het geld

Jongeren vonden in 2021 makkelijk hun weg naar de beurs. Bij de nieuwe beleggers vormden de twintigers de grootste groep. Dat blijkt uit een nieuwe beursstudie van de FSMA die vandaag wordt voorgesteld naar aanleiding van de start van zevende editie van De Week van het Geld.

De Week van het Geld is een jaarlijkse themaweek rond geldzaken. De week wordt georganiseerd door Wikifin, het programma voor financiële educatie van financieel toezichthouder FSMA. Bij de start van De Week van het Geld, publiceert de FSMA een nieuwe studie over beleggen op de beurs.

De FSMA onderzocht het gedrag van de Belgische retailbeleggers in de voorbije vier jaar. Ze deed dit op basis van een data-analyse van de rapportering over beurstransacties in de periode van 3 januari 2018 tot en met 31 december 2021. Het betrof meer bepaald de handel in binnen- en buitenlandse aandelen en exchange-traded funds (ETF’s).

Het onderzoek zoomt vooral in op de jongeren. De hoofdpunten zijn hieronder opgenomen.

Beurs blijft nieuwe en jonge retailbeleggers aantrekken

Sinds het begin van de coronacrisis in 2020 vinden jongeren makkelijk hun weg naar de beurs. In 2019 waren er 5.500 jongeren onder de 30 jaar bij de nieuwe beleggers. Twee jaar later waren er 12.800 twintigers in die categorie en vormden ze de grootste groep bij de nieuwkomers.

Jongeren beleggen graag in ETF’s

De populariteit van ETF’s, beursgenoteerde fondsen die een index volgen, zit in de lift. Het aantal beleggers in ETF’s neemt sterk toe. Vooral de twintigers en dertigers zorgen voor deze stijging. In 2019 waren ze met 1.800, in 2021 met 11.500.

Jonge generatie belegt internationaler

De twintigers beleggen meer in niet-Europese - voornamelijk Amerikaanse - aandelen terwijl ouderen dichter bij huis beleggen.

Jonge beleggers zijn vooral actief aan de aankoopzijde en houden hun beleggingen langer aan

Twintigers en dertigers kopen voornamelijk aandelen, terwijl ouderen vooral hun posities liquideren. De twintigers hebben 50 procent van de in 2020 gekochte instrumenten nog steeds in hun portefeuille. Voor dertigers en veertigers is dit 30 procent van de gekochte instrumenten.

Beleggers zijn vooral mannen

De verhouding man/vrouw in het totaal aantal retailbeleggers varieert weinig over de verschillende leeftijdscategorieën. Enkel bij de allerjongste beleggers is er relatief gezien een verhoogd aantal vrouwen, maar ook in die groep blijft het aantal mannen aanzienlijk hoger.

Update Oekraïnecrisis

De handel in aandelen en ETF’s vertoont hoge volumes bij het begin van de Russische inval in Oekraïne. Zowel het aantal aankopen als verkopen bij retailbeleggers nam toe. Een verkoopgolf zoals we hebben gezien bij het begin van de coronacrisis bleef uit.

 

De presentatie van deze studie staat op de website van de FSMA.