search_api_autocomplete
Home

Minnelijke schikking – Hamon SA

Persbericht
Aan de inkom van het FSMA-gebouw hangt een paneel met het logo van de FSMA

De minnelijke schikking bestaat uit de betaling van 275.000 euro en een nominatieve bekendmaking op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Hamon SA is een naamloze vennootschap naar Belgisch recht waarvan de aandelen tot de verhandeling op Euronext Brussels zijn toegelaten.

Op 28 augustus 2014 maakte Hamon SA bekend dat zij tot een uitzonderlijke herwerking van een boekhoudkundige fout bij haar dochter Hamon d’Hondt (HDH) moest overgaan.

Hamon SA had de FSMA op 16 juli 2014 op de hoogte gebracht van het bestaan van mogelijke voorwetenschap waarvan de publicatie, bij beslissing van de vennootschap, werd uitgesteld – naar eigen zeggen – conform de voorwaarden van artikel 10 van de wet van 2 augustus 2002. De FSMA was op dat moment nog niet in kennis gesteld van de inhoud van die voorwetenschap.

Tijdens het onderzoek van de FSMA zijn elementen aan het licht gekomen die, volgens haar, het bevoorrechte karakter bevestigen van de informatie over de uitzonderlijke herwerking van de boekhoudkundige fout bij HDH. Verder blijkt uit die elementen dat Hamon SA haar beslissing om de publicatie uit te stellen, niet meer kon handhaven na 22 juli 2014. Naar het oordeel van de FSMA was op die datum immers niet meer voldaan aan de voorwaarden tot uitstel vervat in artikel 10 van de wet van 2 augustus 2002.

Verder vindt de FSMA dat de financiële informatie die Hamon SA vóór de ontdekking van de boekhoudkundige fout openbaar had gemaakt, en die na die ontdekking moest worden gecorrigeerd, geen getrouw beeld gaf. Volgens de FSMA had Hamon SA trouwens moeten weten dat de ter zake aan de markt meegedeelde informatie valse informatie was.

In het kader van haar administratief sanctiebeleid kan de FSMA een minnelijke schikking aanvaarden indien de betrokkene meewerkt aan het onderzoek.

De volledige tekst van de minnelijke schikking kan worden geraadpleegd op de website van de FSMA.