search_api_autocomplete
Home

Minnelijke schikking voor Place D'Armes NV

Persbericht
Aan de inkom van het FSMA-gebouw hangt een paneel met het logo van de FSMA

Deze minnelijke schikking bestaat uit de betaling van 2.500 euro en een nominatieve bekendmaking op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Als regel geldt dat er in principe een informatienota moet worden gepubliceerd wanneer aan het publiek beleggingsinstrumenten worden aangeboden die niet zijn toegelaten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt of een MTF, voor een totaalbedrag van meer dan 500.000 euro en minder dan of gelijk aan 5.000.000 euro.

Een informatienota is beduidend beknopter dan een prospectus en wordt niet vooraf gecontroleerd door de FSMA. Ze moet wel bij de FSMA worden neergelegd zodat die ze achteraf kan controleren. Blijkt de informatienota niet te voldoen aan de wettelijke vereisten, dan kan de FSMA administratieve maatregelen nemen of sancties opleggen.

In 2019 besloot de Belgische vennootschap Place d’Armes nv een openbaar beroep te doen op het spaarderspubliek om de aankoop en inrichting te financieren van een gebouw in Gent. De bedoeling was er een hotel uit te baten. Daartoe heeft deze vennootschap nominatieve obligaties met een vaste bruto rentevoet van 6,5% en een looptijd van 4 jaar aangeboden aan het publiek en hierover een informatienota neergelegd bij de FSMA. Het aanbod werd tweemaal verlengd, waarbij de vennootschap telkens een aanvulling op de informatienota opstelde.

Uit het onderzoek van de FSMA is naar voren gekomen dat de informatienota van Place d’Armes nv niet voldoet aan de wettelijke bepalingen. Zo beantwoordt ze niet aan de vereiste dat de inhoud ‘accuraat, eerlijk, duidelijk en niet-misleidend’ moet zijn. De informatienota geeft namelijk geen accuraat, eerlijk, duidelijk en niet-misleidend beeld van het project, wat de structuur, het budget en de timing betreft. Voorts ontbreken bepaalde wettelijk vereiste minimumgegevens, bijvoorbeeld over de verrichtingen met de verbonden vennootschappen en eventuele belangenconflicten.

Het onderzoek van de FSMA heeft geleid tot een minnelijke schikking. Die bestaat uit de betaling van 2.500 euro en een nominatieve bekendmaking op de website van de FSMA. Dit bedrag houdt rekening met de specifieke financiële situatie van Place d’Armes nv die in gerechtelijke reorganisatie zit. Een hoge geldsom eisen voor deze minnelijke schikking dreigt dan ook nadelig te zijn voor de schuldeisers, waaronder de obligatiehouders. 

In het kader van haar administratief sanctiebeleid kan de FSMA een minnelijke schikking aanvaarden als de betrokkene meewerkt aan het onderzoek.

De volledige tekst van deze minnelijke schikking kan worden geraadpleegd op de website van de FSMA.