search_api_autocomplete
Home

Nieuwe regels voor de bijscholing van tussenpersonen

Persbericht

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en de betrokken beroepsverenigingen hebben nieuwe gedragsregels uitgewerkt inzake de actualisering van de beroepskennis van de tussenpersonen via bijscholing. Die nieuwe regels, die de opleidingsvereisten voor tussenpersonen aanscherpen, zullen op 1 september 2012 in werking treden.

'Ik verheug me erover dat de nieuwe gedragsregels tot stand zijn gekomen in samenwerking met de beroepsverenigingen. Zij zullen de vereisten inzake de permanente opleiding van tussenpersonen aanscherpen', verklaarde Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA.

De verzekerings- en herverzekeringstussenpersonen en de tussenpersonen in bank- en beleggingsdiensten zijn wettelijk verplicht om hun beroepskennis geregeld te actualiseren via bijscholing.

In september 2011 heeft de FSMA haar voornemen bekendgemaakt om de bestaande sectorale regels voor de actualisering van de beroepskennis van de tussenpersonen via bijscholing efficiënter te maken. Zij was immers van oordeel dat die gedragsregels moesten worden verduidelijkt, met name de lijst van de opleidingen die in aanmerking komen en de exacte inhoud van de verstrekte opleidingen.

Daarop is de FSMA gesprekken gestart met de betrokken beroepssectoren. Die gesprekken, die in een constructieve sfeer zijn verlopen, hebben geleid tot de nieuwe gedragsregels. Met de instemming van de FSMA zullen zij het referentiekader vormen waarbinnen de beroepsverenigingen van de bank- en de verzekeringssector invulling zullen geven aan de wettelijke verplichting tot bijscholing van de tussenpersonen. Ook voor de organisatoren van de bijscholingscursussen zullen zij het referentiekader vormen.

Over het algemeen verscherpen de nieuwe regels de vereisten inzake de inhoud van de verstrekte opleidingen, met de bedoeling die beter te doen aansluiten bij de lijst van de wettelijk vereiste beroepsvaardigheden.

Bovendien worden de gedragsregels op de volgende punten gewijzigd:

  • er wordt één enkele reeks gedragsregels ingevoerd voor de verzekerings- en de banksector om te komen tot een grotere eenvormigheid van de benadering;
  • in plaats van een accreditatie van de opleiders door elke beroepsfederatie afzonderlijk en in het vooruitzicht van een uniformere interpretatie van de toepasselijke regels, wordt een sectorale accreditatiecommissie voor de verzekeringssector én een sectorale accreditatiecommissie voor de banksector opgericht;
  • een gedetailleerde reeks FAQ (Frequently Asked Questions) biedt antwoorden op tal van vragen over de praktische toepassing van de gedragsregels; in de herwerkte FAQ is rekening gehouden met de ervaring opgedaan tijdens de eerste jaren waarin de gedragsregels van toepassing waren;
  • het instrumentarium wordt verder uitgebreid met een intersectoraal begeleidingscomité dat adviezen zal verstrekken over toepassing van de wettelijke bijscholingsplicht, interpretatieproblemen in verband met de gedragsregels en de FAQ zal oplossen, en er zal op toezien dat de gedragsregels op uniforme wijze worden toegepast door de sectorale commissies; dat begeleidingscomité wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de FSMA.

De nieuwe gedragsregels en de bijbehorende FAQ zullen op de website van de FSMA en op de websites van de betrokken beroepsverenigingen worden gepubliceerd. Zij zullen op 1 september 2012 in werking treden.