search_api_autocomplete
Home

Omzetting van een pensioenkapitaal in een tijdelijke en/of uitgestelde rente

Nieuws
Standpunten: een laptop met het FSMA-logo op het scherm afgebeeld

De FSMA heeft twee aanvullende standpunten gepubliceerd over de mogelijkheid om een pensioenprestatie onder de vorm van een kapitaal om te zetten in een rente. Volgens haar kan een pensioentoezegging of pensioenovereenkomst die recht geeft op een prestatie onder de vorm van kapitaal, voorzien dat dit kapitaal kan worden omgezet in een tijdelijke en/of uitgestelde rente. Dergelijke rentes vallen bovendien niet onder het toepassingsgebied van artikel 28, §1 van de WAP (voor werknemers) of artikel 50, §1 van de WAPZ (voor zelfstandigen).

Het voorzien van dergelijke bijkomende omzettingsmogelijkheden doet evenwel geen enkele afbreuk aan het recht van de aangeslotene om de omzetting van zijn pensioenkapitaal te vragen in een levenslange rente die onmiddellijk ingaat en die beantwoordt aan de minimumvereisten van artikel 19, §1 van het KB WAP (voor de werknemers) of artikel 3, §1 van het KB WAPZ (voor de zelfstandigen).

De inrichter (voor werknemers) en de pensioeninstelling moet(en) bovendien ondubbelzinnig communiceren over alle uitbetalingsmogelijkheden wanneer een prestatie verschuldigd is.