search_api_autocomplete
Home

Voorbereidende richtsnoeren over producttoezicht en governanceregelingen voor verzekeringsondernemingen en verzekeringsdistributeurs

Persbericht

EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) heeft voorbereidende richtsnoeren over producttoezicht en governanceregelingen voor verzekeringsondernemingen en verzekeringsdistributeurs opgesteld. Deze voorbereidende richtsnoeren richten zich tot de bevoegde autoriteiten. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is als toezichthouder op de verzekeringsproducten lid van EIOPA.

Deze richtsnoeren hebben betrekking op de in de voorbereidingsperiode te volgen werkwijze in aanloop naar de omzetting van Richtlijn (EU) 2016/97 van het Europees Parlement en de Raad van 20 januari 2016 betreffende verzekeringsdistributie.

Producttoezicht en governanceregelingen spelen een belangrijke rol bij de bescherming van de klant. Deze zorgen er immers voor dat verzekeringsproducten voldoen aan de behoeften van de doelmarkt waardoor misleidende verkopen worden vermeden. Zij vormen een essentieel onderdeel van de nieuwe wettelijke voorschriften van de Richtlijn betreffende verzekeringsdistributie. Vanwege hun relevantie met betrekking tot de bescherming van de klant, is het van het grootste belang dat de nieuwe voorschriften vanaf het begin correct worden uitgevoerd en zo spoedig mogelijk worden toegepast.

Deze richtsnoeren worden gepubliceerd op de website van FSMA om de dialoog met verzekeringsondernemingen en verzekeringsdistributeurs te vergemakkelijken. Aangezien het hier voorbereidende richtsnoeren betreft, zal de FSMA in principe geen controle uitvoeren op de naleving van de richtsnoeren. Dergelijke controles kunnen uiteraard wel plaatsvinden na de omzetting van de Richtlijn betreffende verzekeringsdistributie.

Verzekeringsmaatschappijen en distributeurs van verzekeringsproducten dienen stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de procedures met betrekking tot verzekeringsproducttoezicht en governanceregelingen van kracht zijn op het moment van de inwerkingtreding van de bepalingen die de richtlijn zullen omzetten.

Bijlage: Voorbereidende richtsnoeren van EIOPA over producttoezicht en governanceregelingen voor verzekeringsondernemingen en verzekeringsdistributeurs