search_api_autocomplete
Home

Voorstelling jaarverslag 2017

Persbericht
Jaarverslag 2017: de cover van het FSMA-jaarverslag van 2017

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert vandaag haar jaarverslag 2017. Naar aanleiding van de voorstelling van het jaarverslag heeft de FSMA toelichting gegeven over het preventieve en repressieve optreden van de FSMA in 2017 en over een aantal thema’s die dat jaar aan bod kwamen.

De centrale missie van de FSMA is bij te dragen tot een eerlijke en correcte behandeling van de financiële consument en tot transparante financiële markten. De bevoegdheidsdomeinen van de FSMA zijn:  controle van financiële producten, toezicht op de naleving van de gedragsregels, markttoezicht, toezicht op financiële dienstverleners en tussenpersonen, toezicht op de aanvullende pensioenen en bijdragen tot de financiële vorming van het publiek.

Om haar missie te vervullen, beschikt de FSMA over een heel arsenaal aan mogelijke actiemiddelen. Bij haar optreden streeft de FSMA er steeds naar zo veel mogelijk preventief tussen te komen.

Een voorbeeld van dergelijk preventief optreden, is de a priori goedkeuring van publiciteit voor financiële producten. Door reclame op voorhand te toetsen wordt voorkomen dat er misleidende reclame gebruikt wordt of reclame die niet aan de wettelijke vereisten voldoet. Er zijn dan ook erg weinig klachten over dergelijke publiciteit. In 2017 werden ruim 3.200 reclame-uitingen a priori goedgekeurd.

Een ander voorbeeld is het verbod op de commercialisering van te ingewikkelde gestructureerde producten. In 2017 werden 20 van de 50 dergelijke producten met nieuwe kenmerken in België geweigerd omdat ze te complex waren. Een andere manier van preventief optreden is het invoeren van nieuwe regelgeving, zoals het verbod op de commercialisering van binaire opties op de Belgische markt. Daardoor is het aantal vragen en klachten over die producten fors gedaald. Ook de waarschuwingen voor een mogelijk illegaal aanbod van financiële producten en diensten passen in dat preventieve optreden. De FSMA publiceerde vorig jaar 116 waarschuwingen, tegenover 54 in 2016. Deze stijging is deels te verklaren door het groter aantal meldingen van  consumenten, die sneller de weg vinden naar de FSMA.

Wanneer een preventief optreden niet mogelijk is, kan de FSMA repressief optreden. Een van de mogelijkheden is het opleggen van administratieve sancties. In 2017 legde de FSMA 13 dergelijke sancties op voor een totaalbedrag van 2,15 miljoen euro. Sinds midden 2012 werden 50 administratieve sancties opgelegd voor een totaalbedrag van 16,2 miljoen euro. Een andere vorm van repressief optreden, is het schrappen van inschrijvingen van tussenpersonen. In 2017 schrapte de FSMA de inschrijving van 285 tussenpersonen.

Bij de voorstelling van het jaarverslag is ook aandacht besteed aan de sectoronderzoeken die de FSMA voerde inzake verzekeringen en pensioenen en aan het nieuwe contactpunt voor klokkenluiders. De FSMA ontving sinds de opstart van dat contactpunt eind september vorig jaar 51 meldingen van klokkenluiders over mogelijke inbreuken op wetgeving waarop de FSMA toeziet.

Het jaarverslag is beschikbaar op de website van de FSMA.