search_api_autocomplete
Home

Voorzitter FSMA herverkozen in IOSCO Board

Persbericht
Het logo van IOSCO, de internationale organisatie van beurstoezichthouders

De voorzitter van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), Jean-Paul Servais, is verkozen voor een tweede mandaat als lid van de Board van IOSCO.

'Ik ben verheugd dat de FSMA vertegenwoordigd blijft in de Board van IOSCO. Dit is een blijk van vertrouwen van de collega-toezichthouders in de FSMA. Het is ook belangrijk voor België en de FSMA, omdat dit ons in staat zal stellen onze internationale samenwerking op het vlak van het markttoezicht en het toezicht op de integriteit van de marktdeelnemers te bestendigen en verder uit te breiden,' zei Jean-Paul Servais.

IOSCO is de internationale organisatie van effectentoezichthouders en heeft deze week haar jaarlijkse algemene vergadering gehouden in Peking. De organisatie werd in 1983 opgericht en telt intussen 155 nationale toezichthouders. IOSCO heeft tot doel wereldwijd correcte en gezonde marktpraktijken te bevorderen. Dit doet zij door de samenwerking tussen de effectentoezichthouders te intensifiëren en door standaarden en best practices uit te werken.

Binnen IOSCO bestaat een multilaterale samenwerkingsovereenkomst, het Multilateral Memorandum Of Understanding. Daartoe zijn 86 landen, waaronder België toegetreden. Het MMOU stelt de toezichthouders in staat om onderling op korte termijn informatie  uit te wisselen over onder meer onderzoeken naar marktmisbruik.

Tijdens de algemene vergadering is de nieuwe governance van IOSCO in werking gesteld. Deze beoogt te verzekeren dat IOSCO over een versterkte organisatiestuctuur beschikt om haar rol van leidende internationale regelgever inzake de financiële markten te vervullen en passend te antwoorden op verzoeken vanwege de G20 en de Financial Stability Board.

Jean-Paul Servais werd door het Europees regionaal comité van IOSCO verkozen tot lid van de Board van IOSCO. De Board (vroeger 'Executive Committee') is het leidinggevend orgaan van  IOSCO en telt 32 leden. De FSMA heeft ook haar aanwezigheid versterkt in de werkgroepen van IOSCO die instaan voor de voorbereiding van de standaarden en best practices die de organisatie vaststelt.