search_api_autocomplete
Home

Voorzitter van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en van de IOSCO Board, Jean-Paul Servais, herkozen tot voorzitter van het Europees Regionaal Comité van de wereldwijde organisatie IOSCO

Persbericht
Jean-Paul Servais, Voorzitter van de FSMA

De leden van Europees Regionaal Comité (ERC) van IOSCO hebben Jean-Paul Servais voor een termijn van twee jaar herkozen tot voorzitter. Hij combineert deze functie sinds oktober 2022 met het voorzitterschap van de IOSCO Board. 

Het ERC, dat met 52 leden uit heel Europa het grootste regionale comité van IOSCO is, vergemakkelijkt informatie-uitwisseling en promoot samenwerking. Daarnaast biedt het een platform voor de bespreking van aangelegenheden in verband met het beleidswerk dat IOSCO verricht rond digitale en duurzame financiering. Binnen IOSCO heeft het ERC een invloedrijke stem op het vlak van risico-identificatie en is het een belangrijk promotiekanaal voor de implementatie van de IOSCO-standaarden. Verder is het ERC ook een forum waar alle partijen van elkaar leren, zoals recent bleek tijdens de ERC Workshop on Supervisory Technologies (SupTech). Tijdens die workshop, die in december 2023 plaatsvond in de FSMA-kantoren, wisselden de ERC-leden ervaringen uit over echte praktijkgevallen waarin zij met succes nieuwe technologieën toepassen in het kader van hun toezichtsactiviteiten. 

Jean-Paul Servais: “Het is voor mij een eer om voor een nieuwe termijn te worden herkozen tot voorzitter van het Europees Regionaal Comité. Het is een belangrijke functie, die de FSMA in staat stelt actief deel te nemen aan de internationale debatten over de financiële reglementering, die constant evolueert en de Belgische financiële regelgeving beïnvloedt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn verantwoordelijkheden als voorzitter van de IOSCO Board en van het ERC complementair zijn, en dat ze het ERC en de IOSCO Board wederzijds voordeel zullen opleveren”.

IOSCO is in 1983 opgericht en telt 130 toezichthouders als lid, die in allerlei hoedanigheden betrokken zijn bij het toezicht op 95% van de wereldwijde financiële sector. De organisatie heeft tot doel de samenwerking tussen de markttoezichthouders te bevorderen en internationale standaarden en best practices uit te werken.

Binnen IOSCO zijn er vier regionale comités. Het ERC groepeert de 52 Europese IOSCO-leden. Het comité bespreekt de IOSCO-initiatieven rond de versterking van de wereldwijde standaarden voor de financiële markten, met bijzondere aandacht voor de aangelegenheden die Europa aanbelangen.