search_api_autocomplete
Home

Wijziging van de prospectusvrijstellingen

Persbericht

De wetgeving in verband met vrijstellingen op de prospectusplicht is recent aangepast. De aanpassingen hebben onder meer betrekking op de voorwaarden voor een prospectusvrijstelling voor openbare aanbiedingen van aandelen door erkende coöperatieve vennootschappen en voor crowdfunding. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft op haar website een mededeling gepubliceerd om de betrokken partijen te informeren en een vlotte toepassing van de vrijstellingen te verzekeren.

De wet van 16 juni 2006 die bepaalt dat emittenten bij een openbare aanbieding een prospectus moeten publiceren, is gewijzigd door de wet van 25 april 2014 houdende diverse bepalingen. De belangrijkste veranderingen doen zich voor op het vlak van de prospectusvrijstellingen.

De voorwaarden van bestaande vrijstellingen bij openbare aanbiedingen van aandelen door erkende coöperatieve vennootschappen en van effecten die aan werknemers worden aangeboden in het kader van participatieplannen zijn gewijzigd. Zoals voorheen moet de totale tegenwaarde minder bedragen dan 5.000.000 euro. Bij een aanbieding door een coöperatie waar coöperanten om niet-professionele redenen tot toetreden, mag voortaan echter geen enkele betrokken coöperant na afloop meer dan 5.000 euro aan aandelen in de coöperatie bezitten. Voortaan moeten alle documenten over dergelijke aanbiedingen ook de totale tegenwaarde en de eventuele drempel per belegger vermelden.

Daarnaast is er een nieuwe vrijstelling ingevoerd voor beleggingen van het type crowdfunding. Bij openbare aanbiedingen van effecten moet voortaan geen prospectus gepubliceerd worden wanneer beleggers maximaal voor 1.000 euro kunnen inschrijven, de totale tegenwaarde minder bedraagt dan 300.000 euro en alle documenten over de aanbieding zowel de totale tegenwaarde als de maximale inleg per belegger vermelden.

Om van deze vrijstellingen gebruik te kunnen maken, moeten emittenten bovendien de nodige documenten bezorgen aan de FSMA waaruit blijkt dat aan de vrijstellingsvoorwaarden is voldaan. De FSMA heeft daarom een mededeling opgesteld met een overzicht van en praktische instructies bij deze vrijstellingen.