search_api_autocomplete
Home

Beleggen in whisky: let op voor oplichters!

Waarschuwing
Waarschuwing: een omgekeerde driehoek met een uitroepteken

De FSMA heeft het publiek gewaarschuwd tegen frauduleuze beleggingen in wijn (zie onze waarschuwingen van 22 mei 2019 en 4 juli 2019). Sindsdien heeft de FSMA vastgesteld dat er gelijkaardige aanbiedingen verschijnen, deze keer met betrekking tot beleggingen in whisky.

De formule blijft hetzelfde: de slachtoffers worden opgebeld door een verkoper die hen beleggingen in whisky aanbiedt. Hij nodigt hen uit om een kijkje te nemen op het onlineplatform voor aan- of verkoop van exclusieve whisky’s.

Deze bedrijven stellen u voor om flessen te kopen die ze vervolgens voor u bewaren. Daarna gaan ze op zoek naar grote kopers om een mooie winst te behalen. Als kandidaat‑belegger hoeft u niets te doen, deze bedrijven ‘zorgen voor alles’! Dergelijke beleggingen zijn echter te mooi om waar te zijn. Ondanks alle beloftes recupereren de beleggers hun geld uiteindelijk nooit!

Verdachte bedrijven die de afgelopen weken actief waren

De voorbije weken heeft de FSMA vernomen dat bedrijven die schuilgaan achter de volgende websites personen in België contacteren met dergelijke aanbiedingen:

  • www.epargne-whisky.com
  • www.whisky-prestige.com

Wees op uw hoede voor die bedrijven: zij hebben geen enkele vergunning en mogen dus geen beleggingsdiensten aanbieden in België. Bovendien gaat het wellicht om beleggingsfraude, wat uiteindelijk betekent dat u de gestorte bedragen nooit terugbetaald zal krijgen.

Raadpleeg ook de zwarte lijst van de Franse toezichthouder AMF met websites die beleggingen voorstellen in allerlei goederen (crypto-activa, diamanten, wijnen,  enz.).

Wat kan u doen om niet in de val te trappen?

Om niet de dupe te worden van dergelijke oplichtingspraktijken, moet u heel omzichtig te werk gaan, steeds waakzaam blijven en op alle aanwijzingen van beleggingsfraude letten. Een paar aanbevelingen van de FSMA kunnen u daarbij helpen:

  • Wees op uw hoede als er buitensporige winst wordt beloofd. Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook!
  • Controleer altijd de identiteit van het bedrijf dat u benaderd heeft (identiteitsgegevens, land van vestiging, enz.). Vertrouw nooit een bedrijf als u het niet duidelijk kan identificeren. Ga ook na wanneer de website van het bedrijf is gemaakt: als die website nog niet lang bestaat, is dat vaak een aanwijzing van beleggingsfraude.
  • Wees op uw hoede als een verkoper u vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, of met het land waar u woont. Let ook goed op als het bedrijf u vraagt om geld te storten op een rekening waarvan de begunstigde niet het bedrijf zelf is.

Als uw contactpersoon opdringerig is, is ook dat vaak een aanwijzing van fraude.

Opgelet: laat u niet misleiden door de 'professioneel' ogende website van het bedrijf. De oplichters doen er natuurlijk alles aan om een zo ernstig mogelijke indruk te maken.

***

Meer dan ooit is voorzichtigheid geboden.

Voor meer informatie nodigt de FSMA de kandidaat-beleggers uit om haar waarschuwing van 22 mei 2019 te raadplegen met betrekking tot beleggingsfraude in wijnen.

Als u de minste twijfel hebt over het regelmatige karakter van een aanbod van financiële diensten, aarzel niet om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA via het contactformulier voor consumenten. Aarzel ook niet om de FSMA te verwittigen mocht u in aanraking komen met een verdacht bedrijf waarover de FSMA nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.