search_api_autocomplete
Home

Pas op voor beleggingsaanbiedingen in wijn

Waarschuwing
Waarschuwing: een omgekeerde driehoek met een uitroepteken

De FSMA waarschuwt opnieuw voor frauduleuze beleggingsaanbiedingen in wijn (zie haar waarschuwing van 24 juni 2021).

De formule blijft dezelfde: nadat u op een sociaal netwerk een reclame hebt aangeklikt, wordt u opgebeld door een verkoper die u beleggingen in wijn aanbiedt. Hij nodigt u uit om een kijkje te nemen op een platform voor aan- en verkoop van grand cru’s.

Deze bedrijven stellen u voor om wijnflessen te kopen die ze vervolgens voor u in een wijnkelder bewaren. Daarna gaan ze voor u op zoek naar grote kopers om een mooie winst te behalen. U hoeft helemaal niets te doen, het bedrijf zorgt voor alles! Maar wees voorzichtig, zo’n beleggingen zijn te mooi om waar te zijn. Ondanks alle beloftes zal u uw geld nooit terugkrijgen!

  • Frauduleuze bedrijven die de voorbije weken actief waren:

De voorbije weken heeft de FSMA vernomen dat de bedrijven die schuilgaan achter de volgende websites, personen in België contacteren met dergelijke frauduleuze aanbiedingen:

  • http://metropole-conseil.com/
  • https://gst-investissements.com/fr/admin/login

Wees op uw hoede voor die bedrijven: ze hebben geen enkele vergunning en mogen dus geen beleggingsdiensten aanbieden in België. Bovendien gaat het hoogstwaarschijnlijk om beleggingsfraude, wat betekent dat u het geld dat u stort, uiteindelijk nooit terugbetaald zal krijgen.

Opgelet: laat u niet misleiden door de 'professioneel' ogende website waarnaar u wordt doorverwezen. Oplichters doen er immers alles aan om een zo degelijk mogelijke indruk te maken.

  • Wat kan u doen om niet in de val te trappen?

Om niet de dupe te worden van dergelijke oplichtingspraktijken, moet u heel omzichtig te werk gaan, steeds waakzaam blijven en op alle aanwijzingen van beleggingsfraude letten. Een paar aanbevelingen kunnen u daarbij helpen:

  • Wees op uw hoede als er buitensporige winst wordt beloofd. Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook!
  • Controleer altijd de identiteit van het bedrijf dat u benadert (identiteitsgegevens, land van vestiging, enz.). Vertrouw nooit een bedrijf dat u niet duidelijk kan identificeren. Ga ook na wanneer de website van het bedrijf precies is gecreëerd: als die website nog niet lang bestaat, is dat vaak een bijkomende aanwijzing van beleggingsfraude.
  • Wees op uw hoede als de verkoper u vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, of met het land waar u woont. Kijk ook goed uit als het bedrijf u vraagt om geld te storten op een rekening waarvan het zelf niet de begunstigde is.

In elk geval, als uw contactpersoon opdringerig is, is ook dat vaak een aanwijzing van fraude.

***

Meer dan ooit is voorzichtigheid geboden.

Als u de minste twijfel hebt over de regelmatigheid van een aanbod van financiële diensten, aarzel dan niet om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA via het contactformulier voor consumenten. Aarzel ook niet om de FSMA te verwittigen mocht u in aanraking komen met een verdacht bedrijf waarover ze nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.