De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft op haar website een speciaal portaal ‘FinTech’ gecreëerd. Via dit portaal kunnen financiële technologie ondernemingen in contact komen met de FSMA om informatie uit te wisselen.
‘FinTech’-spelers werken aan nieuwe manieren om financiële diensten te verlenen. Die zullen mogelijk een effect hebben op de traditionele spelers in de financiële sector, maar kunnen tegelijk de dienstverlening aan de consumenten vernieuwen. De FSMA heeft ‘FinTech’ geïdentificeerd als een van de belangrijke thema’s in haar werkzaamheden vanaf 2016. Ze volgt de evoluties van ‘FinTech’ dan ook van nabij op.
Om die reden heeft de FSMA een ‘FinTech’-portaal geopend op haar website. Dit moet toelaten gemakkelijker in contact te treden met ondernemingen in de sector van de innovatieve financiële technologie. Het gaat om nieuwe of gevestigde partijen, die in de financiële sector innovatieve processen, producten of diensten in België aanbieden.
De FSMA is er van overtuigd dat een vlot contact en dialoog en goede en snelle kennisuitwisseling uiteindelijk alle betrokken partijen ten goede komt: wetgever/toezichthouder, aanbieder én de finale financiële consument.
Ook op internationaal niveau volgt de FSMA de ‘FinTech’-evoluties op de voet. Zo is de FSMA sinds oktober 2015 voorzitter van het Financial Innovation Standing Committee (“FISC”) van ESMA[1] en leidt als zodanig de werkzaamheden op Europees niveau inzake financiële innovatie. Het FISC adviseert binnen ESMA over het opstellen van richtsnoeren en aanbevelingen, productinterventie en het regelgevend optreden om te voorkomen dat ongepaste financiële innovaties nadelig zouden uitpakken voor de consumenten of dat deze de financiële stabiliteit in het gedrang zouden brengen. Een beter begrip van de kansen en risico’s van financiële innovaties leidt ertoe dat praktijk en beleid beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
[1] De Belgische toezichthouder, FSMA, is lid van de Europese toezichtautoriteit voor effecten en markten (ESMA). ESMA stimuleert coherente toezichtpraktijken en consistente beleggersbescherming in de EU door de nationale toezichthouders en adviseert de Europese Commissie over financiële regelgeving.