search_api_autocomplete
Home

FSMA bevoegd voor 'Europese groene obligaties'

Persbericht

De wet van 25 maart 2025 die de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) bevoegheden verleent in het kader van de Europese verordening ‘EU Green Bonds’[1] (EuGB-verordening), is verschenen in het Belgisch Staatsblad. De EuGB-verordening betreft een vrijwillige standaard die de Europese Commissie heeft ontwikkeld om de ontwikkeling te bevorderen van een markt voor 'groene obligaties' in de Europese Unie. De verordening is eind november 2023 gepubliceerd en haar bepalingen zijn sinds 21 december 2024 van toepassing.

De wet van 25 maart 2025[2] verleent de FSMA verschillende bevoegdheden met betrekking tot de naleving van de ‘standaard’ als voorzien in de EuGB-verordening.

De EuGB-verordening stelt inderdaad een standaard vast voor uitgevende instellingen van obligaties die de benaming ‘Europese groene obligaties’ of ‘EuGB’s’ willen gebruiken voor hun obligaties.

De standaard van de EuGB-verordening gaat er in de eerste plaats van uit dat de opbrengst van de uitgifte wordt gebruikt voor activiteiten die als ecologisch duurzaam worden aangemerkt in de zin van de Europese Taxonomieverordening. Slechts 15% van die opbrengst kan, onder bepaalde strikt vastgestelde voorwaarden, aan dat beginsel ontsnappen.

Bovendien eist de standaard een grotere transparantie over het gebruik van de opgehaalde fondsen.

Zo moeten de uitgevende instellingen van Europese groene obligaties, voor zij tot de uitgifte van hun obligaties overgaan, een prospectus publiceren met daarin de informatie die doorgaans vereist is voor uitgiften of toelatingen tot de handel op een gereglementeerde markt van dergelijke effecten. Voor overheidsentiteiten als uitgevende instelling gelden uitzonderingen.

Bovendien moeten de uitgevende instellingen van Europese groene obligaties verschillende documenten publiceren waarvan de EuGB-verordening de inhoud en de publicatiemodaliteiten vaststelt:

  • voorafgaand aan de uitgifte, een ‘factsheet’ met daarin met name informatie over de activa die de uitgevende instellingen via de uitgifte willen financieren;
  • na de uitgifte, een ‘toewijzingsverslag’ waarin de uitgevende instelling de toewijzing van de opgehaalde fondsen jaarlijks verantwoordt; en
  • na de volledige toewijzing van de opbrengsten van de aanbieding, een ‘impactverslag’ over de milieu-impact van de opbrengst van de betrokken obligaties.

Deze documenten moeten extern worden getoetst (met uitzondering van het impactverslag waarvoor de externe toetsing facultatief is), op de website van de uitgevende instelling worden gepubliceerd en ter kennis worden gebracht van de FSMA voor de verrichtingen waarop het door haar goedgekeurde prospectus betrekking heeft (zie de mededeling FSMA_2019_13).

Tot slot is de naleving van de standaard een essentieel element om het greenwashingrisico tegen te gaan en het vertrouwen van de beleggers in de markt voor groene obligaties te behouden. De EuGB-verordening verdeelt het toezicht op de vereisten die zij bevat, over drie actoren:

  • de externe toetsingsinstantie controleert onder meer of de toewijzing van de opbrengsten in overeenstemming is met de EuGB-verordening (m.a.w. de afstemming van de fondsen op de Taxonomieverordening);
  • ESMA is belast met de registratie van de externe toetsingsinstanties en de naleving van de aan de registratie gekoppelde voorwaarden door die instanties;
  • de nationale autoriteiten zijn, ten aanzien van de uitgevende instellingen van Europese groene obligaties, onder meer bevoegd voor de naleving van voornoemde transparantieverplichtingen.

De wet van 25 maart 2025 wijst de FSMA aan als bevoegde autoriteit en verleent haar verschillende bevoegdheden, waaronder (binnen de door de wet bepaalde voorwaarden):

  • eisen dat de uitgevende instellingen van Europese groene obligaties factsheets, jaarlijkse toewijzingsverslagen en impactverslagen over Europese groene obligaties publiceren, of dat zij in die documenten de informatie opnemen die de EuGB-verordening bedoelt;
  • eisen dat de uitgevende instellingen toetsingen en beoordelingen publiceren;
  • een aanbieding of de toelating tot de handel op een gereglementeerde markt van Europese groene obligaties schorsen of verbieden;
  • advertenties schorsen of verbieden; en
  • een uitgevende instelling gedurende een periode van maximaal één jaar verbieden Europese groene obligaties uit te geven.

De wet van 25 maart 2025 is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 28 april 2025 en haar bepalingen treden in werking op 8 mei 2025.