De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) maakt kennisgevingen van grieven over aan de procureur des Konings in het dossier betreffende de externe communicatie van Fortis SA/NV[1] over het verloop van de uitvoering van haar solvabiliteitsplan en over haar solvabiliteitsprognoses tijdens de eerste jaarhelft van 2008.
In een persbericht van 1 september 2009 heeft de FSMA (toen CBFA) bekendgemaakt dat zij haar vooronderzoek had afgerond naar de externe communicatie door Fortis SA/NV in 2008 over het verloop van de uitvoering van haar solvabiliteitsplan en over haar solvabiliteitsprognoses.
Zoals vermeld in het persbericht had het directiecomité vastgesteld dat er voldoende elementen waren om het dossier aan de auditeur over te maken. Het persbericht lichtte toe dat de auditeur een onderzoek ten laste en ten gunste zou voeren. Na dit onderzoek zou de auditeur zijn bevindingen voorleggen aan een gespecialiseerde commissie, met name de in de schoot van de Raad van Toezicht opgerichte "sanctiecommissie". Die sanctiecommissie zou moeten beslissen over een eventuele administratieve geldboete. Voorts vermeldde het persbericht dat het directiecomité had beslist de gerechtelijke autoriteiten in te lichten over zijn bevindingen.
Sedertdien is de wettelijke procedure die kan leiden tot het opleggen door de FSMA van een administratieve geldboete gewijzigd[2]. De wetswijziging houdt onder meer in dat de auditeur zijn verslag niet overmaakt aan de sanctiecommissie, maar wel aan het directiecomité van de FSMA. Het directiecomité beslist dan over de gevolgen die het aan het onderzoeksverslag verleent. Het kan beslissen om het dossier zonder gevolg te klasseren of om een minnelijke schikking te aanvaarden. Het directiecomité kan echter ook beslissen om een procedure in te stellen die kan leiden tot de oplegging van een administratieve geldboete. In dat geval maakt het directiecomité het dossier over aan de sanctiecommissie, waarvan de wetgever de samenstelling sedertdien heeft herzien en waarvan het reglement van inwendige orde recent in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd, en bezorgt zij een kennisgeving van grieven aan de betrokken partijen. De beslissing over het opleggen van een administratieve geldboete komt toe aan de sanctiecommissie.
Wanneer de in de kennisgeving aan de partijen vermelde grieven een strafrechtelijke inbreuk kunnen uitmaken, moet het directiecomité de procureur des Konings hiervan inlichten. Het directiecomité kan deze beslissing openbaar maken.
In het dossier betreffende de externe communicatie door Fortis SA/NV in 2008 heeft het directiecomité, na beraadslaging over het onderzoeksverslag van de auditeur, beslist de kennisgevingen van grieven tegen enkele partijen over te maken aan de procureur des Konings.
Het directiecomité wil vermijden dat in de markt geruchten zouden circuleren over het verdere verloop van het destijds aangekondigde onderzoek en over de daarbij gevolgde procedure. Daarom heeft het beslist om gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid tot openbaarmaking van deze beslissing.
Ter herinnering, de overmaking aan de procureur des Konings doet geen afbreuk aan het vermoeden van onschuld waarvan elke betrokkene geniet.