Nieuws & Waarschuwingen

FSMA vraagt aandacht voor het beheer van cybersecurityrisico’s

Nieuws
News article
02/10/2019

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert een mededeling over het beheer van cybersecurityrisico’s. De mededeling sluit aan bij de campagne over cyberveiligheid die deze maand in België loopt.

Cyberdreigingen vormen een groot operationeel risico voor de bedrijven die actief zijn in de financiële sector. Het is een thema dat onverdeelde aandacht verdient aangezien de meest waardevolle assets van deze bedrijven hun klanten, de gegevens over hun klanten en hun reputatie zijn.

De FSMA wil bedrijven sensibiliseren en inzicht geven in de basisbeginselen om cyberrisico’s te beheren. Met de basisprincipes  over informatiesystemen en cybersecurity die de FSMA in dit document aanreikt, wil zij alle bedrijven helpen om organisatorische en technische cybersecuritymaatregelen in te voeren.

Voor het opstellen van haar mededeling werkte de FSMA nauw samen met het Centrum voor Cybersecurity België. Deze organisatie voert samen met de Cyber Security Coalition deze maand een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Dat doet ze in het kader van de European Cyber Security Month in oktober 2019.

De focus van de campagne ligt op phishing. Het ultieme doel is ervoor te zorgen dat de internetgebruiker twee keer nadenkt wanneer die een link ziet in een bericht.  Klik niet zomaar op elke link, is de boodschap. Wie een verdacht bericht ontvangt, stuurt dat best door naar verdacht@safeonweb.be. Op die manier wil het Centrum voor Cybersecurity Belgium het aantal slachtoffers van phishing aanzienlijk verminderen.

De FSMA steunt deze campagne.

Meer informatie vindt u op https://www.ccb.belgium.be/nl.