De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee.  Ontdek hier alle activiteiten! 

search_api_autocomplete
Home

FSMA waarschuwt voor binaire opties

Persbericht

De FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) waarschuwt voor de grote risico's van beleggingen in binaire opties. Deze producten zijn alleen geschikt voor wie echt wil speculeren, bereid is het volledige belegde bedrag te verliezen en met afgeleide financiële producten vertrouwd is. Bovendien hebben bepaalde aanbieders van binaire opties niet de nodige vergunning. 

Snel geld verdienen met binaire opties?

De jongste tijd krijgen steeds meer beleggers het aanbod om een 'alles-of-niets'-contract of binaire optie af te sluiten. Ze moeten dan een som geld storten en een voorspelling maken over de prijsevolutie in de komende minuten, uren of dagen van bijvoorbeeld:

  • een aandelenindex (Bel20, Eurostoxx50, ...),
  • een vreemde munt (Amerikaanse dollars, Britse ponden, Japanse yen, ...) of
  • een grondstof (goud, zilver, olie, ...).

Als hun voorspelling uitkomt, dan krijgen ze hun geld terug, en daar bovenop een flinke winst. Als hun voorspelling niet uitkomt, dan zijn ze hun geld volledig kwijt.

Aanbieders spiegelen beleggers voor dat met binaire opties gemakkelijk geld kan worden verdiend. Het gaat hier echter om een risicovol financieel product waarbij de kans om snel de hele inleg kwijt te spelen groter is dan de kans om geld te verdienen. Daarom is het gevaarlijk om te beleggen in binaire opties. Daarenboven hebben bepaalde aanbieders van binaire opties niet de nodige vergunning en/of houden ze zich niet aan de gedragsregels.

Binaire opties, een voorbeeld

Ons voorbeeld gaat over een binaire optie gekoppeld aan goud waarvan de prijs bijvoorbeeld 1.310 Amerikaanse dollar bedraagt. De belegger hoopt op een stijging en koopt een binaire call?optie. De optie kost 100 euro en belooft 70 euro uit te betalen als het goud een uur later hoger staat dan 1.310 Amerikaanse dollar.

Na een uur kunnen er zich drie situaties voordoen:

  • De goudprijs staat lager dan 1.310 Amerikaanse dollar. De optie brengt niets op en de inleg van 100 euro is verloren.
  • De goudprijs staat op 1.310 Amerikaanse dollar. De optie brengt niets op en in principe blijft de inleg van 100 euro op de beleggingsrekening behouden.
  • De goudprijs staat hoger dan 1.310 Amerikaanse dollar. Bovenop de inleg van 100 euro brengt de optie 70 euro op.

Wat zijn de risico's van binaire opties voor de belegger?

  • Wie belegt in binaire opties, loopt het risico zijn volledige inleg te verliezen.
  • De kansen op verlies zijn groter dan de kansen op winst: de kansen op winst zijn meestal beperkt tot 70 procent van het belegde bedrag. Daartegenover staat een mogelijk verlies van de volledige belegde som.
  • Sommige opties hebben een looptijd van minder dan een minuut. Hoe korter de looptijd van de optie, hoe moeilijker het juiste instapmoment in een bepaalde markt is vast te stellen en hoe meer de belegging op een gok lijkt.
  • Wie binaire opties koopt, kan ze niet verkopen voor het einde van de looptijd ervan. Binaire opties zijn dus niet liquide.
  • Een belegger kan meestal niet controleren of de prijsevolutie tussen het begin en het einde van de looptijd correct wordt berekend.

Wie mag binaire opties aanbieden?

Enkel beleggingsondernemingen of kredietinstellingen met een vergunning mogen in België binaire opties aanbieden[1]. Op de website van de FSMA zijn de lijsten terug te vinden met de vergunde beleggingsondernemingen en kredietinstellingen in België.

Tips voor wie toch in binaire opties wil beleggen

  • Voor gewone beleggers zijn binaire opties zeker geen aangepast product. Deze producten zijn alleen geschikt voor wie echt wil speculeren, bereid is het volledige belegde bedrag te verliezen en met afgeleide financiële producten vertrouwd is.
  • Indien een consument toch met binaire opties wil werken, kan hij nagaan of de aanbieder een vergunning heeft om beleggingsdiensten aan te bieden in België. Dat kan via de zoekfunctie op de website van de FSMA of door contact op te nemen met de FSMA (tel.: +32 2 220 59 10; e?mailadres: info@fsma.be).

Raadpleeg op www.wikifin.be de "checklist beleggingen"

U vindt er nuttige tips over alle beleggingen, ook over beleggingen die niet onder het toezicht van de FSMA vallen.


[1] Bovendien kan het feit te communiceren, onder welke vorm dan ook, naar het Belgische publiek met het aanbod om via internet binaire opties te verwerven, een publiek aanbod zijn dat de voorafgaande goedkeuring vergt van een prospectus door de FSMA.