search_api_autocomplete

Jaarverslag 2016

Persbericht
Jaarverslag 2016: de cover van het FSMA-jaarverslag van 2016

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert vandaag haar jaarverslag 2016. Naar aanleiding van de voorstelling van het jaarverslag heeft de FSMA toelichting gegeven over de verschillende actiemiddelen waarover ze beschikt en hoe ze die inzet. Zo heeft de FSMA sinds het aantreden van de nieuwe sanctiecommissie in 2012 al 36 administratieve sancties opgelegd.

Bij het opstellen van het jaarverslag 2016 heeft de FSMA een nieuwe aanpak gevolgd. Het verslag is niet langer opgevat als een louter activiteitenverslag, maar als een communicatie-instrument om de aanpak en het werk van de FSMA uit te leggen. Het verslag is ook geschreven voor niet-specialisten, is thematisch opgebouwd en er is gebruik gemaakt van grafische elementen (kaders, pictogrammen, kleuren, foto’s, ...) om het verslag toegankelijker te maken.

De nieuwe aanpak van het jaarverslag past in het belang dat de FSMA hecht aan communicatie als tool voor een effectief toezicht. Het uitleggen van de regelgeving en het formuleren van de verwachtingen van de toezichthouder heeft op zich al een impact op het gedrag van de marktspelers en zorgt voor verandering op het terrein. Het heeft ook een preventieve kant die ertoe bijdraagt praktijken te voorkomen die schadelijke effecten kunnen hebben.

De jongste jaren heeft de FSMA haar communicatie-inspanningen dan ook opgevoerd, onder meer via de publicatie van nieuwsbrieven voor tussenpersonen, de publicatie van persberichten om administratieve sancties aan te kondigen en uit te leggen, de communicatie over de resultaten van sectoronderzoeken, ... De FSMA gaat voortaan ook haar standpunten (jurisprudentie) dadelijk publiceren op haar website in plaats van ze te bundelen in het jaarverslag.

Naast die communicatie, grijpt de FSMA indien nodig ook actief in op het terrein. In 2016 deed de FSMA bijna 500 concrete ingrepen. Het gaat bijvoorbeeld om het stilleggen van de handel in een aandeel, de schrapping of schorsing van tussenpersonen, waarschuwingen voor illegale aanbiedingen, bevelen om bepaalde tekortkomingen weg te werken, ...

De FSMA voert ook een actief sanctiebeleid. Sinds het aantreden van de nieuwe sanctiecommissie, midden 2012, legde de FSMA 36 administratieve sancties op in hoofde van 55 personen. Het totaalbedrag van die sancties bedraagt 14,6 miljoen euro.

De sancties hebben de jongste jaren steeds meer betrekking op inbreuken op andere wetgeving dan die over marktmisbruik (handel met voorkennis, koersmanipulatie, ...). Ook inbreuken op de bijvoorbeeld de publiciteitsregels, witwaswetgeving, prospectuswetgeving, werden bestraft met een administratieve sanctie. De FSMA gaat haar sanctiebeleid in de nieuwe domeinen verder uitrollen. De sanctiecommissie van de FSMA kan zich voortaan ook uitspreken over tuchtrechtelijke dossiers inzake bedrijfsrevisoren.

De FSMA bewaakt ook de toegang tot de sector door het geven van inschrijvingen en vergunningen aan de personen die aan alle voorwaarden beantwoorden. Recent werd het aantal statuten waarop de FSMA toezicht houdt verder uitgebreid onder meer inzake crowdfunding en kredietverlening.

Het jaarverslag is beschikbaar op de website van de FSMA.