search_api_autocomplete
Home

Ministers geven online les aan leerlingen van het secundair onderwijs tijdens de Week van het Geld

Persbericht
De Week van het Geld: logo van De Week van het geld

Voor haar zesde editie trekt de Week van het Geld resoluut de digitale kaart. Vandaag heeft Koningin Mathilde een videochat gedaan met leerlingen die een budgetspel speelden in de klas. De eerste minister en andere ministers van de federale regering geven, tijdens deze week die volledig in het teken staat van financiële educatie, een online gastles over een financieel thema. Tijdens deze interactieve lessen kunnen leerlingen rechtstreeks vragen stellen aan de ministers.

De Week van het Geld is een initiatief van Wikifin, het programma voor financiële educatie van de FSMA (de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Het doel van deze themaweek over geld blijft het belang van financiële educatie in de kijker zetten. Een week lang zijn er allerhande activiteiten gepland in het onderwijs.

Leerlingen krijgen de kans om online les te krijgen van een minister

Tijdens de Week van het Geld krijgen de leerlingen van de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs de unieke kans om, via videoconferencing, een of meer gastlessen van ministers te volgen, vrij te kiezen door hun leerkracht. De leerlingen kunnen ook vragen stellen aan de ministers die ze persoonlijk zullen beantwoorden.

De lessen worden gegeven van 22 tot 26 maart. De volgende thema’s komen aan bod:

  • Alexander De Croo, Eerste Minister: ‘Van ruilhandel tot bitcoin: de evolutie van de betaalmiddelen in een steeds digitalere economie’.
  • Pierre-Yves Dermagne, Vice-eersteminister en Minister van Economie en Werk: ‘De arbeidsmarkt en de beroepen van de toekomst’.
  • Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en Minister van Financiën, bevoegd voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding: ‘Waarom betalen we personenbelasting? Welke verplichtingen gelden daarbij voor Belgen?’.
  • David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing: ‘Voor welke ondernemingsvorm kies je als zelfstandige: een eenmanszaak of een vennootschap?’.
  • Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie: ‘Hoe werkt de sociale zekerheid?’.
  • Eva De Bleeker, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming: ‘Het budget van de overheid en tips om je budget te beheren’.
  • Jean-Paul Servais, Voorzitter van de FSMA: ‘De verschillende financieringsbronnen voor een onderneming: van bankkrediet tot crowdfunding’.

Op www.wikifin.be leest u welke les wanneer wordt gegeven. Nadien worden de lessen voor alle leerkrachten beschikbaar gesteld via Wikifin School, het platform voor leraars op Wikifin.be, zodat ze opnieuw bekeken kunnen worden in de klas. Met dit initiatief wil Wikifin tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar digitaal materiaal. De gastlessen maken deel uit van de pedagogische tools die Wikifin de leerkrachten aanbiedt voor hun lessen financiële educatie en verantwoord consumeren.

Leerlingen van de 1e graad van het secundair onderwijs spelen de Wikifin Quiz

Op woensdag 24 maart nemen de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs het tegen elkaar op in de derde editie van de interactieve quiz over geld. De quiz is een initiatief van Wikifin en Febelfin.

Bedoeling is de leerlingen meer te leren over geldzaken en hun financiële vaardigheden aan te scherpen. De quiz wordt erg op prijs gesteld door leerlingen en leerkrachten, die hun klas kunnen klaarstomen dankzij het lesmateriaal op Wikifin School.

De leerlingen van het lager onderwijs spelen het educatieve spel Just’in Budget

Met dit spel leren leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een budget te beheren. Ze moeten voldoen aan een aantal financiële verplichtingen, waarbij ze worden uitgedaagd om keuzes te maken als consument.

Elk jaar spelen meer dan 70.000 leerlingen dit spel in de klas tijdens de Week van het Geld. Vandaag had Koningin Mathilde een videochat met twee klassen die Just’in Budget speelden. Het gaat om het vijfde leerjaar van de Mariaschool in Tervuren en het zesde leerjaar van de vrije basisschool in Soignies-Carrières.

Alexander De Croo, Eerste Minister: 'De Week van het geld leert jongeren op een verstandige manier omgaan met geld en financiële beslissingen. Ik hoop dat ook de interesse van heel wat jongeren is gewekt om zich verder te verdiepen in het belang van een sterke economie en hoe ze daar zelf aan kunnen meewerken. Want we zullen de volgende jaren al hun talent nodig hebben om ons land mee uit de crisis te loodsen.'  

Jean-Paul Servais, Voorzitter van de FSMA: 'Met de Week van het Geld bereiken we elk jaar bijna 70.000 leerlingen die deelnemen aan de activiteiten voor financiële educatie, aangeboden door Wikifin, het programma voor financiële educatie van de FSMA. Voor de editie 2021 hebben we onze aanpak enigszins aangepast en bieden we nieuwe activiteiten aan via videoconferencing met prominente gastsprekers, waaronder een aantal ministers, die virtueel lesgeven in de klas. Dit is een mooie kans voor leerlingen om rechtstreeks vragen te stellen aan de politieke vertegenwoordigers die gespecialiseerd zijn in hun vakgebied.'