Beursgenoteerde vennootschappen moeten hun gereglementeerde informatie aan de FSMA bezorgen via het eCorporate-platform. Die overmaking moet gebeuren op het ogenblik waarop die informatie openbaar wordt gemaakt. De FSMA publiceert vandaag een analyse over de naleving van deze verplichting, mede met het oog op het toekomstige Europese centraal toegangspunt van gereglementeerde informatie voor het publiek.
Door gereglementeerde informatie over te maken aan de FSMA via het eCorporate-platform, komt deze informatie automatisch ter beschikking van het publiek via de STORI-website. De FSMA heeft geanalyseerd hoe snel genoteerde vennootschappen gereglementeerde informatie overmaken aan de FSMA. De analyse heeft betrekking op de rapportering sinds 2019 en gaat ook de impact na van de sensibiliseringscampagne die ze hierover voerde in juni 2023.
De belangrijkste conclusies van deze analyse zijn als volgt (zie ook deze presentatie):
- Na de sensibilisering wordt de informatie veel sneller overgemaakt: het percentage documenten waarvoor het langer duurt dan 1, 2 en 5 dagen om de informatie aan de FSMA over te maken, is bijna gehalveerd tot respectievelijk 14%, 13% en 8%.
- Het effect van de sensibilisering is het grootst bij de 20% vennootschappen die voorafgaand aan de sensibilisering het traagst waren om documenten over te maken. Naarmate de tijd verstrijkt sinds de sensibilisering, blijken deze vennootschappen echter opnieuw minder gedisciplineerd te worden om snel de informatie over te maken.
De FSMA wijst de beursgenoteerde vennootschappen erop dat ze voldoende aandacht moeten blijven besteden aan de wettelijke verplichting om hun gereglementeerde informatie via het eCorporate-platform aan de FSMA te bezorgen. Deze overmaking moet onmiddellijk gebeuren op het ogenblik waarop die informatie openbaar wordt gemaakt.
Via de STORI-website krijgt het publiek een efficiënte en gecentraliseerde toegang tot de gereglementeerde informatie van alle beursgenoteerde vennootschappen. Op Europees niveau wordt intussen ook gewerkt aan een overkoepelend centraal toegangspunt, het European Single Access Point (ESAP). Het ESAP legt geen aanvullende rapportageverplichtingen op. Het is de bedoeling dat de FSMA de gereglementeerde informatie die ze via het eCorporate-platform ontvangt, aan ESMA (de Europese autoriteit voor effecten en markten) zal overmaken om deze ook toegankelijk te maken op het ESAP-platform. Dit is een belangrijk punt van het actieplan voor een kapitaalmarktenunie. Een gecentraliseerde toegang tot informatie zou ten goede moeten komen aan de besluitvorming van beleggers.
Als de FSMA vaststelt dat bepaalde vennootschappen belangrijke en/of systematische tekortkomingen vertonen, zal zij passende maatregelen nemen.